Denník N

Malý Sulík porazil veľkého Matoviča

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Predseda SaS nedosiahol všetko, čo chcel, ale výraznú väčšinu áno.

Výsledok vládnej krízy, keď sa všetci vrátia tam, kde boli, sa môže zdať nevkusný, prípadne nedostatočný. Okrem toho je pomerne neisté, či nová vláda vydrží aspoň do konca roka. Aj v takom prípade však treba povedať, že Richard Sulík odohral veľkú a úspešnú politickú hru.

Len si to predstavte, predseda malej vládnej strany s 13 poslancami odvolal premiéra s veľkým 53-členným poslaneckým klubom za chrbtom a ešte si aj udržal kreslo ministra. Ako bonus sa navyše vyhol obvineniam, že rozbil aj druhú vládu, ktorej členom sa stal. Naopak, štvorkoalícia pokračuje ďalej.

Dokázali by ste si to predstaviť pred Vianocami alebo ešte koncom februára? Veď na prvý pohľad tu nefunguje elementárna matematika. Sulík je pri Matovičovi trpaslík a napriek tomu dosiahol väčšinu z toho, čo chcel.

K Veronike Remišovej a Za ľudí ako celku sa bude dať vyjadriť až vo chvíli, keď bude jasnejšie, akú úlohu v posledných dňoch zohrali. V tejto chvíli sa zvonka zdá, že keby vicepremiérka nepohrozila demisiou až cez víkend, ale spolu so sulíkovcami a svojou vlastnou ministerkou Máriou Kolíkovou ju podala začiatkom minulého týždňa, Eduard Heger už mohol byť premiérom.

Aj keď je evidentné, že bez Za ľudí by Sulík uspieť nemohol, nič sa nemení na tom, že on bol hlavnou postavou hnutia odporu.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hegerova vláda

Igor Matovič

Richard Sulík

Komentáre

Teraz najčítanejšie