Denník N

Británia pošle na olympiádu 40-ročného maratónca. Prísny limit zabehol v maskovaných teniskách

Nový diel týždenného newslettra Výklus o behaní.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Dobrý deň,

Spojené kráľovstvo bude na olympijskom maratóne v Tokiu reprezentovať 40-ročný vytrvalec Chris Thompson.

Rozhodli o tom kvalifikačné preteky, ktoré sa konali v piatok a na ktorých britskí maratónci bojovali o dve miestenky.

Na olympijskú účasť však nestačilo len umiestnenie na prvom alebo druhom mieste, vytrvalci potrebovali tiež zabehnúť prísny olympijský limit 2:11:30 h.

Thompsonovi, ktorý o pár dní oslávi 40. narodeniny a ktorému sa v pondelok narodil prvý syn, sa podarilo splniť obe podmienky.

Kvalifikáciu presvedčivo vyhral a splnil aj olympijský limit. V pokročilom bežeckom veku si vytvoril maratónsky osobný rekord 2:10:52 h.

Keď skúsený bežec končil preteky, zdalo sa, akoby bol v tranze. Naklonil sa nad cieľovú pásku, zatínal ruky, skákal na mieste a kričal od radosti. „Nikdy v živote som necítil tak veľa emócií. Bola to atómová bomba,” opisoval neskôr svoje pocity.

„Mám 39 rokov a nahlas plačem, toto sa nemohlo naozaj stať,” dodal pre BBC.

Napriek inšpiratívnemu výkonu a životnému príbehu sa po kvalifikácii stretol aj s kritikou.

Na preteky si totiž obul kontroverzné topánky s karbónovou podrážkou, ktoré vyrába konkurenčná firma jeho oficiálneho sponzora. Aby obuv zamaskoval, pred štartom ju nastriekal na čierno.

Výklus je pravidelný týždenný newsletter o behu, vychádza každý utorok. Posielame ho aj e-mailom, vypočuť si ho môžete aj ako podcast na kanáli Šport Denník N vo svojej podcastovej aplikácii.


„Pozrite sa na jeho osobné rekordy, niektoré sú z roku 1998. Veď to je minulé storočie,“ čudoval sa komentátor, keď sa Chris Thompson po hodine a 45 minútach nečakane objavil na čele maratónu.

„Toto je ozajstný šok, neuveriteľné, ako sa tu objavil. Myslela som si, že ho predbehli o kolo, no v skutočnosti sa vzchopil,“ dodala komentátorka, keď sa skúsený Brit zvyšovaním tempa zbavoval jedného súpera za druhým.

Aj keď maratón trval viac ako 130 minút, Chris Thompson ho rozhodol v krátkom čase. Bezpochyby, aj vďaka

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Behanie

Iné podcasty Denníka N

Športové podcasty Denníka N

Výklus

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie