Denník N

Generáli sa zabávali na červenom koberci a v uliciach nechali zabíjať náhodné obete – vrátane detí (fotogaléria z Mjanmarska)

Niektorí demonštranti si proti armáde berú podomácky vyrobené zbrane, ako praky, molotovove koktejly či vzduchové pištole. Foto - Myanmar Pressphoto Agency (MPA)
Niektorí demonštranti si proti armáde berú podomácky vyrobené zbrane, ako praky, molotovove koktejly či vzduchové pištole. Foto – Myanmar Pressphoto Agency (MPA)

Proti armáde si berú praky a paintballové pušky: v Mjanmarsku sa napriek štátnemu teroru formuje gerilový odpor. Od februárového prevratu zabila junta už vyše štyristo ľudí.

Nazvali ich padlé hviezdy. V sobotu ich bolo viac ako sto. Najviac obetí od vojenského prevratu, ktorý sa odohral prvého februára v Mjanmarsku.

Celkovo sa už bilancia obetí násilia za dve mesiace blíži k číslu 500.

Miestna junta rozbehla v celej krajine, ktorá sa kedysi volala Barma, krvavé násilie proti svojim oponentom. Do demonštrantov, ale aj tých, ktorí len išli okolo alebo sa jednoducho ocitli pod hľadáčikom, strieľali ostré náboje.

Napríklad do Aye Ko. Štyridsaťročného otca, ktorý sa v Mandalaj živil predávaním kokosových tyčiniek. Ako píše BBC, postrelili ho počas policajnej akcie v meste a zraneného položili na horiace pneumatiky.

Medzi obeťami vojenského režimu boli aj mnohé deti.

Foto – Myanmar Pressphoto Agency (MPA)

Foto – Myanmar Pressphoto Agency (MPA)

Na truhlu jedenásťročnej

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Prevrat v Mjanmarsku

Svet

Teraz najčítanejšie