Denník N

Zlatá generácia radšej zostala doma. Prečo sa Rusku nepodarilo zopakovať úspech z Eura 2008

Andrej Aršavin po prehre 0:3 proti Španielsku v semifnále Eura 2008. Foto - TASR/AP
Andrej Aršavin po prehre 0:3 proti Španielsku v semifnále Eura 2008. Foto – TASR/AP

Slováci v utorok nastúpia v kvalifikácii MS proti Rusku. Tretí diel trojdielneho seriálu o ruskom futbale.

Keď v roku 2011 slávny kamerunský útočník Samuel Eto’o prekvapujúco prestúpil do Anži Machačkala, na tlačovej konferencii povedal: „Budúcnosť futbalu je v Rusku.“ Eto’o dostal plat 29 miliónov dolárov ročne a stal sa najlepšie plateným hráčom sveta.

Jeho prestup bol veľkou udalosťou. Anži bola dovtedy iba provinčným celkom z Dagestánu, problematického regiónu na juhu Ruskej federácie. Klub si však mohol dovoliť svetové hviezdy – napríklad aj Williana na začiatku kariéry či Roberta Carlosa na jej opačnom konci. Ich príchod financoval miestny podnikateľ Sulejman Kerimov.

Machačkala však nikdy domácu ligu nevyhrala, o pár rokov neskôr z nej dokonca vypadla a po odchode Kerimova takmer zbankrotovala. Dnes hrá v tretej lige.

Zatiaľ to vyzerá tak, že Eto’o sa mýlil, hoci jeho optimizmus o budúcnosti Ruska vtedy až tak na smiech nebol. Ruský futbal vtedy naozaj vyzeral byť na vzostupe.

CSKA Moskva v roku 2005 vyhrala Pohár UEFA a ako prvý klub z Ruska zvíťazila v európskej pohárovej súťaži. O tri roky neskôr sa to isté podarilo Zenitu Petrohrad, ten pridal aj víťazstvo v Superpohári. V lete 2008 sa skvelý tím Ruska dostal do semifinále Eura a vypadol až so silným Španielskom.

Rusko navyše organizovalo MS v roku 2018. Prezident FIFA Gianni Infantino počas turnaja po stretnutí s prezidentom Vladimirom Putinom vyhlásil: „Povedali mi, že ľudia aj policajti na Červenom námestí sa usmievajú. To je skvelé. Presne o tom je Rusko. Toto je nový obraz, aký máme o Rusku.“

Putin bol aj na slávnostnom odovzdávaní trofeje víťazovi – Francúzsku. Keď v Moskve počas ceremónie začalo pršať, jeho ochrankár nad ním rozprestrel dáždnik, zatiaľ čo Infantino aj francúzsky prezident Emmanuel Macron mokli. Fotografia obletela médiá po celom svete.

Rusi sa na MS 2018 dostali až do štvrťfinále, hoci experti vtedy tipovali prinajlepšom postup zo skupiny. Mali veľké problémy so stredom obrany, kde musela nastupovať aj 39-ročná legenda Sergej Ignaševič. Rusom sa nakoniec podarilo v osemfinále po penaltách poraziť nevýrazné Španielsko a vypadli prehrou s Chorvátskom po ďalšom jedenástkovom rozstrele.

Zenit zmenil zemný plyn

Známy Putinov kritik Boris Nemcov, ktorý zomrel vo februári 2015, dlhodobo kritizoval „nekompetentnosť“ a „korupciu“ v ruskom futbale. Futbal podľa neho odzrkadľoval situáciu v ruskej spoločnosti.

Rusko sa po páde komunizmu zmenilo. Vo futbale to je vidieť na úspechoch Zenitu Petrohrad, ktorý ešte počas komunistickej éry nedokázal čeliť silným moskovským klubom.

Na začiatku deväťdesiatych rokov Zenit strávil tri roky sezóny v druhej lige, ale postupne sa dostal na pozíciu najsilnejšieho v krajine. „Túto transformáciu umožnila spoločnosť so sídlom v Petrohrade, ktorá sama vytvára

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Futbal

História MS vo futbale

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie