Denník N

Odháňal potkany, aby si v kontajneri našiel jedlo. Šampión UFC má príbeh hodný sfilmovania

Ngannou je v Kamerune populárny ako Roger Milla.

Keď sa Francis Ngannou pred rokmi ocitol v španielskom väzení, podľa vlastných slov pocítil prvý raz po dlhšom čase úľavu. Sedieť tam bolo totiž oveľa príjemnejšie než čokoľvek, čo zažil počas svojej cesty do Európy, ktorú úspešne zakončil ilegálnou plavbou z Maroka v nafukovacom člne obalenom hliníkovou fóliou.

Ngannou vedel, že radary takto obalený čln neodhalia a úrady ho nevrátia späť do Maroka, v ktorom sa niekoľko mesiacov v lesoch skrýval pred políciou. Rodný Kamerun opustil v 26 rokoch, pretože túžil po boxerskej kariére a najmä lepšom živote.

Vyrastal v dedinke Batié v rodine s otcom agresorom, ktorý bil jeho matku. Rozviedli sa, keď mal šesť a Ngannou potom časť detstva strávil u tety a starej mamy.

Od desiatich rokov pracoval v miestnej bani na ťažbu piesku, aby prispieval na domácnosť, zarobil si na školné a základné školské pomôcky a pomohol mame.

„Nemal som rád svoj život a dodnes mi v ňom chýba naozajstné detstvo,“ spomínal v podcaste Joea Rogana. „Musel som pracovať, ale aj tak to väčšinou nestačilo a na začiatku školského roka mi chýbalo pero alebo zošit. Mal som na sebe dotrhanú uniformu a frustrovalo ma, keď som videl, ako sa ostatné deti vrátili z prázdnin s novými zážitkami a vecami,“ hovoril.

Francis Ngannou prázdniny nikdy nemal, pretože musel voľný čas využiť na prácu v bani. V nedeľu sa v Las Vegas stal šampiónom, nie však vo svojom vysnívanom boxe, ale v zmiešaných bojových umeniach MMA. V súboji o titul UFC v ťažkej váhe knokautoval Stipeho Miocica a v 34 rokoch získal majstrovský opasok.

Ngannou hovorí, že si v živote prešiel peklom a novinári z prostredia MMA tvrdia, že jeho životný príbeh by si zaslúžil filmové spracovanie.

Hry o život

Ak by sme sa v ňom vrátili o osem rokov späť, naskytol by sa nám aj takýto obraz: unavený a smädný Francis Ngannou leží pri mláke vody v saharskej púšti a zvažuje dve možnosti, pričom každá z nich by ho mohla zabiť.

„V tej vode plávali mŕtve

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

MMA

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie