Denník N

Logo odkaz MMSOdkaz MMŠ: O legálnej praxi náhradného materstva v Rusku a pobúrení, keď sa ukázalo, že náhradné matky vynosili deti homosexuálom

Ilustračné foto - TASR
Ilustračné foto – TASR

Rusko je jedným z mála štátov na svete, kde môžu ženy legálne vynosiť cudzie dieťa vo vlastnej maternici ako „náhradné matky“ (ďalšími sú Ukrajina, Gruzínsko a niektoré americké štáty). Pre ruské ženy je to solídny zárobok (20-tisíc dolárov za deväť mesiacov plus opatera v prvých týždňoch života bábätka) a odhady hovoria až o tisíckach takýchto náhradných matiek.

Týždenník Economist píše o tom, že v Rusku sa na úrovni parlamentu teraz vášnivo debatuje o morálnej výzve, ktorú takéto „materstvo“ prináša. Témou však nie je zneužívanie žien za peniaze, čo je dôvod, prečo väčšina štátov túto prax zakazuje a prečo prirovnávajú náhradné materstvo k prostitúcii. Morálna výzva je podľa ruských poslancov iná: Nepomáha Rusko takýmto spôsobom vyrábať deti pre homosexuálov? „Rusko nie je inkubátor,“ vyhlásila poslankyňa Irina Jarovaja.

Debatu odštartoval príbeh rodiny z Filipín, ktorá dala vynosiť chlapčeka ruskej žene, ale dieťa po pôrode zomrelo. Keď polícia prišla do bytu „matky“, našla tam tri ďalšie bábätká, ktoré boli pripravené na odovzdanie iným filipínskym rodinám. Boli medzi nimi aj dvojčatá vo veku troch mesiacov, ktorých legálnym otcom bol poslanec filipínskeho parlamentu Fredenil Hernaez Castro.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Logo odkaz MMSOdkaz MMŠ

Martin M. Šimečka vyberá zaujímavé texty zo svetových médií.

Komentáre

Teraz najčítanejšie