Denník N

Vaše dieťa je gay, zabite ho. Vitajte v Čečensku, kde majú „vraždy cti“ stále svoje miesto

Pre čečenských gayov je útek z Ruska často jediným spôsobom, ako si zachrániť život. Foto – Welcome to Chechnya
Pre čečenských gayov je útek z Ruska často jediným spôsobom, ako si zachrániť život. Foto – Welcome to Chechnya

Bolo to koncom marca roku 2017. Na začiatku bol jeden policajtmi zadržaný mobil plný mien. A potom sa z Čečenska začalo ozývať volanie o pomoc. A ozýva sa dodnes.

Mladík na videu má oči vyvalené, a keď jeho kamaráta muži v uniformách kopú, fackujú a strkajú, ani sa nehne. Akoby si myslel, že keď sa nebude hmýriť, ostane neviditeľný. Lenže zrazu pristane facka aj na jeho tvári.

„Čo ste tu robili?“ reve bradáč s bicepsami ako medicinbaly oblečený v uniforme, ktorej presnú podobu nemožno v tme rozoznať. „Kam si ho bozkával?“

„To on ma skúšal bozkávať,“ pošepne chlapec a vie, že buď sa teraz za každú cenu pokúsi zachrániť aspoň seba a zvalí všetku vinu na priateľa, alebo majú veľký malér obaja. Druhá možnosť je pravdepodobnejšia.

„Ja nie, prisahám…“ snaží sa však aj prvý mladík.

Svalovec mu neverí. „Bozkával si ho!“ kričí na neho. Ten najviac naštvaný ho bije päsťami. „Prišli sme ťa zabiť!“ zaznie v jednej chvíli z úst ďalšieho ochrancu čečenských tradícií. Paprok, ktorý držal v rukách telefón a natáčal video, sa rozhodne udrieť si tiež. Zapojí sa do trestania hriešnikov a na záberoch je len akási spleť tiel. A tma.

Tak sa začína film amerického režiséra a novinára Davida Francea Vitajte v Čečensku. Nie, nie je hraný, ale dokumentárny. A táto scéna zobrazuje toľko násilia a nenávisti, že bežný divák odvracia zrak.

Videá použité vo filme sú zároveň dôkazným materiálom svedčiacim o páchaní ťažkých zločinov na každom, kto bol označený za gaya. Či už ním skutočne bol, alebo nie. Stačilo málo…

Aj preto sú tváre aktérov zmenené špeciálnou

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

LGBTI+

Rodina a vzťahy, Svet

Teraz najčítanejšie