Denník N

Budovanie demokratickej high-tech aliancie

Sídlo NATO v Bruseli. Foto - TASR/AP
Sídlo NATO v Bruseli. Foto – TASR/AP

Ak Európa zatvorí dvere transatlantickej technologickej spolupráci, nemali by sme sa sťažovať, keď začnú pravidlá určovať autokrati.

Autor je bývalý generálny tajomník NATO

Jednou z existenčných výziev, ktorým čelí dnešný slobodný svet, je jeho nejednotnosť vo vzťahu k novým technológiám. Protichodné postoje USA a Európskej únie v tejto oblasti pomohli Číne a iným autokratickým režimom, ktoré pokročili v rozvoji nových nástrojov a v zavádzaní pravidiel a noriem, čo budú po generácie usmerňovať mnohé aspekty nášho života, hospodárstva a bezpečnosti. Ruský prezident Vladimir Putin má úplnú pravdu: „Ktokoľvek sa stane vodcom v tejto sfére [umelej inteligencie], stane sa vládcom sveta.“

Program amerického prezidenta Joea Bidena na posilnenie demokracie doma i v zahraničí predstavuje príležitosť na prekonanie tejto strategickej priepasti. Lídri na oboch stranách Atlantiku sa musia tejto témy chopiť a vybudovať technologické spojenectvo demokracií, ktoré zvíťazí v digitálnom zápase a nastaví globálne pravidlá podľa našich predstáv.

Technologická koalícia

Vo svojej volebnej kampani sa Biden a viceprezidentka Kamala Harrisová zaviazali, že ešte tohto roku zvolajú globálny „samit za demokraciu“. Je to vynikajúci nápad a ozvena kodanského samitu o demokracii, ktorý Nadácia aliancie demokracií organizuje každoročne od roku 2018, keď prvý hlavný prejav predniesol práve Biden. Stále tu však zostáva niekoľko otázok týkajúcich sa formátu Bidenovho samitu, napríklad či budú prizvané aj nepredvídateľné demokracie a na akých konkrétnych úlohách by sa mohli účastníci dohodnúť.

Prinajmenšom v poslednom bode má teraz Biden jeden nápad. Od konca roku 2018 vypracovala americká Komisia pre národnú bezpečnosť v oblasti umelej inteligencie, čo je významná skupina technologických lídrov, ktorej predsedal bývalý generálny riaditeľ spoločnosti Google Eric Schmidt, sériu odporúčaní. Tie „komplexne riešia národné bezpečnostné a obranné potreby USA“ vo veci AI. Komisia nedávno zverejnila svoju záverečnú správu pre prezidenta a kongres. No mali by si ju prečítať a konať podľa nej aj ďalší občania Európy a Ameriky.

Keď som na konci roku 2019 prehovoril na konferencii komisie, tvrdil som, že výhodou Ameriky oproti Číne a Rusku je jej schopnosť budovať partnerstvá po celom svete. Preto ma teší, že jedným z hlavných odporúčaní správy je, aby USA vybudovali „vznikajúcu technologickú koalíciu“ s cieľom ustanoviť demokratické normy a hodnoty a koordinovať politiky zamerané na prijatie digitálnej infraštruktúry vyrobenej v Číne. Táto koalícia by tiež spustila „Medzinárodnú iniciatívu pre digitálnu demokraciu“, ktorá by podporovala rozvoj a financovanie prijatia umelej inteligencie a súvisiacich technológií, čo sú v súlade s demokratickými hodnotami a podporujú záujmy našich slobodných spoločností.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie