Denník N

Vládnuť ako umelá inteligencia nedokáže ani Angela Merkelová

Ilustrácia – Vizár
Ilustrácia – Vizár

Nemecká kancelárka sa v súvislosti s covidom riadila vedou až do chvíle, keď jej to ako političke neprešlo.

Autor je komentátor Bloomberg Opinion

Je známe, že nemecká kancelárka Angela Merkelová sa z času na čas verejne ospravedlní za to, čo považuje za svoje vlastné chyby, ale aj za vládne rozhodnutia, ktoré síce považuje za oprávnené, no voliči sú pre ne nešťastní. Minulotýždňové ospravedlnenie Merkelovej však bolo zvláštne, pretože prišlo po náhlom zvrate v otázke lockdownu. Ten kancelárka navrhla ešte v utorok počas jedného z povestných nočných rokovaní, no o deň už bolo všetko inak.

Žiadny lockdown

Počas siahodlhej videokonferencie pozvoľne odchádzajúca kancelárka vyvíjala tlak na šéfov jednotlivých spolkových krajín, aby na obdobie blížiacich sa veľkonočných sviatkov súhlasili s najprísnejším zatváraním, aké Nemecko od začiatku pandémie covidu-19 zažilo. Od Zeleného štvrtka do Veľkonočného pondelka mali byť zatvorené nielen „nepodstatné“ obchody, ale aj supermarkety a ďalšie obchody s potravinami, ktoré zostali otvorené aj počas najsmrteľnejších období pandémie. Merkelová využila všetku svoju politickú váhu a vyjednávacie schopnosti a účinne pohrozila predsedom krajinských vlád ešte tvrdšou alternatívou – zákazom vychádzania, ďalším drakonickým opatrením, ktoré Nemecko nikdy predtým neskúšalo.

Napriek tomu sa po oznámení veľkonočnej blokády vzbúrili dokonca aj členovia Merkelovej vlastnej strany v parlamente. Jeden z nich sa za hlasného potlesku spolustraníkov čudoval a pýtal, či tí, ktorí toto opatrenie navrhli, niekedy chodia kupovať jedlo. Merkelová to robí, takže táto kritika nebola úplne férová, ale väčšine ľudí to neprekáža. S manželkou sme sa už chystali, že predveľkonočnú stredu strávime v radoch v supermarketoch dlhých ako anakonda, teraz si však môžeme s úľavou vydýchnuť.

Majú toho dosť

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Olaf Scholz

    Komentáre

    Teraz najčítanejšie