Denník N

Eduard Heger a vidina úľavy

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Je niekoľko vážnych dôvodov, prečo staronová vláda zrejme nevydrží tri roky.

Hneď po novembri 1989 vyvstala otázka vo forme hádanky: „Z akvária sa dá urobiť rybacia polievka, ale ako sa dá z rybacej polievky urobiť akvárium?“ Polievkou bol komunizmus, akváriom demokracia. Inými slovami, je možné tej istej spoločnosti, ktorú vyprázdnil totalitný režim, vdýchnuť opäť normálny život?

Dnes stojíme pred podobnou otázkou: Je možné tej istej vláde, vyprázdnenej šéfom až na kosť, vdýchnuť nový život? Je možné, aby tí istí ľudia, ktorí sa za rok preklbčili k zániku vlády, mohli spolu vládnuť ďalšie tri roky len vďaka výmene šéfa?

Pre Slovensko by bolo dobrou správou, ak by odpoveď znela áno, ale existuje niekoľko vážnych dôvodov, ktoré túto nádej oslabujú.

Prvým je princíp telenovely, ktorý do života vlády a celej krajiny vniesol premiér Igor Matovič a ktorý bude zachovaný jeho prítomnosťou v nej. Tým princípom sú neustále zvraty deja vyvolávané intrigami, vášňou a túžbou po pomste.

Matovičove nedeľné slová o jeho odpúšťaní iným nemožno brať ani na okamih vážne už len preto, lebo on sám nepožiadal iných, aby mu odpustili jeho zlyhania. Matovič je hlboko presvedčený, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Eduard Heger

Hegerova vláda

Komentáre

Teraz najčítanejšie