Denník N

Genetické testy dokážu odhaliť predispozíciu na rakovinu. Je lepšie o nej vedieť alebo nevedieť?

Rakovinové bunky. Ilustračné foto – Fotolia
Rakovinové bunky. Ilustračné foto – Fotolia

Peter a Zuzana absolvovali genetické testy, aby vedeli, či zdedili predispozíciu na rakovinu. Výsledky zásadne ovplyvnili ich život.

Peter a Zuzana žijú na opačných koncoch Slovenska a navzájom sa nepoznajú. Spája ich však to, že v ich rodinách sa vyskytli viaceré onkologické ochorenia. Práve táto nepriaznivá rodinná anamnéza ich viedla k absolvovaniu testov na zistenie predispozície na genetické onkologické ochorenia.

Zuzana však mala aj ďalšie dôvody na to, aby išla na genetické testy. „Moja matka trpí makulárnou degeneráciou, čo je progresívne a momentálne neliečiteľné očné ochorenie. Môže sa vyvíjať akútne aj pozvoľne, výsledkom je obvykle strata zraku až do úrovne praktickej slepoty. Zároveň trpí poruchou sluchu,“ opisuje Zuzana.

Keďže rovnakým ochorením trpí aj matkin brat, predpokladalo sa, že ide o genetickú záležitosť, no nemali to potvrdené. „Dôvody na podstúpenie testu sa rozšírili po tom, čo obaja starí rodičia zomreli. Starká vo veku 70 rokov na rakovinu maternice, starý otec vo veku 56 rokov na rakovinu kože,“ hovorí Zuzana.

Priznáva, že podstúpiť test sa rozhodla pre zmenšenie pocitu neistoty a manažovanie možných rizík. „Obavy sú asi prirodzené, ale som typ, ktorý potrebuje poznať fakty, lebo sa s nimi vyrovnáva lepšie ako s neistotou,“ vysvetľuje Zuzana.

Peter sa rozhodol ísť na test hlavne kvôli mame. „Rovnako ako aj jej sestra mala rakovinu prsníka a lekárka jej odporučila test na prítomnosť mutácie v géne BRCA, ktorá je spojená s vyšším rizikom rakoviny prsníkov, hrubého čreva aj pankreasu,“ hovorí Peter.

Keďže táto mutácia je dedičná, rozhodol sa spolu s bratom podstúpiť rovnaký test.

Rýchle rozhodnutie, dlhé čakanie

Zuzana absolvovala testy v roku 2007, keď mala 33 rokov. Vyšetrenie prebehlo v neštátnom zariadení pre lekársku genetiku a na výsledok čakala približne tri týždne od prvého stretnutia, kde sa zaoberali hlavne rodinnou anamnézou. Zuzana si spomína, že to bol dlhý rozhovor s lekárkou, ktorá jej kládla aj nečakané otázky.

„Ukázalo sa, že to vôbec nie je jednoduché, ak

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Cesta k zdraviu

Zdravotníctvo

Rodina a vzťahy, Veda, Zdravie

Teraz najčítanejšie