Denník N

Sputnik V u nás nie je identický s tým v Lancete. Štátny ústav nemá dosť informácií na to, aby odporučil očkovanie

Pavol Jarčuška na letisku s premiérom Matovičom a ministrom Krajčím pri prvej dodávke ruskej vakcíny Sputnik V na Slovensko. Foto – TASR
Pavol Jarčuška na letisku s premiérom Matovičom a ministrom Krajčím pri prvej dodávke ruskej vakcíny Sputnik V na Slovensko. Foto – TASR

Aktualizované o stanovisko ŠÚKL-u o 17.58. Ani po mesiaci nie je jasné, ako bude štát postupovať pri ruskej vakcíne Sputnik V.

Na Slovensku je 200-tisíc dávok vakcíny Sputnik V z prvej dodávky, ďalšie nepribudli. Ruská vakcína nemá zatiaľ registráciu Európskej liekovej agentúry, hoci posudzovanie už beží.

Jasnú odpoveď, či je bezpečné začať očkovanie, nemáme ani po skúmaní vakcíny naším Štátnym ústavom pre kontrolu liečiv (ŠÚKL).

Dvaja hlavní hráči pri Sputniku V už nie sú vo funkciách. Dodávky neregistrovanej vakcíny dohodol s ruským výrobcom bývalý premiér Igor Matovič. Od 1. marca vtedajší minister zdravotníctva Marek Krajčí povolil terapeutické použitie neregistrovanej vakcíny Sputnik V – a požiadal Štátny ústav pre kontrolu liečiv, aby posúdil jej bezpečnosť.

Skúmali aj sterilitu, toxicitu či nečistoty, to však nestačí

Štátny ústav pre kontrolu liečiv podľa stanoviska, ktoré má Denník N k dispozícii, nerozhodol – keďže na to nemá dostatok informácií. Ide o spoločné stanovisko ústavu aj ministerstva zdravotníctva.

Naši kontrolóri nemôžu posúdiť vakcínu tak komplexne ako Európska lieková agentúra. Urobili viaceré testy dovezených vakcín,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    Slovensko, Zdravie

    Teraz najčítanejšie