Denník N

Elektronické sčítanie sa končí, je zatiaľ úspešnejšie, než sa čakalo, asistentom zostáva sčítať milión ľudí

Do konca októbra pomôžu asistenti sčítania tým, ktorí sa sčítať nedokázali – napríklad preto, že nemajú prístup na internet. Zatiaľ nie je jasné, či o pomoc asistenta budú musieť nesčítaní ľudia požiadať alebo si ich nájde sám.

V stredu o polnoci sa skončí možnosť elektronicky sa sčítať. Organizátori sčítania pôvodne počítali s tým, že elektronicky sa sčíta asi 70 percent ľudí a zvyšok budú musieť obísť fyzicky.

Demograf Boris Vaňo z Výskumného demografického centra bol ešte väčší pesimista. Odhadoval, že sa elektronicky sčíta asi 60 percent ľudí.

Online formulár nakoniec poslalo už viac než 81 percent ľudí žijúcich na Slovensku, čo je spolu viac ako 4,5 milióna ľudí. Je možné, že ďalší túto možnosť využijú ešte aj v posledných hodinách – vyplnenie formulára je pomerne jednoduché a dá sa stihnúť aj za menej ako desať minút.

Čím viac ľudí sa sčíta elektronicky, tým menej práce budú mať v druhej fáze sčítania asistenti, ktorí budú musieť zvyšný milión ľudí zmapovať fyzicky.

Elektronický formulár nahradia asistenti

V období od apríla do októbra majú prísť do obcí a do ulíc asistenti sčítania. Nemali by byť ale k dispozícii celých šesť mesiacov. Štatistický úrad spolu s regionálnou hygienou rozhodnú, kedy dosčítanie asistentami prebehne. Trvať by malo šesť týždňov.

Asistenti budú pomáhať starším ľuďom alebo tým bez internetového pripojenia. Pre mnohých budú poslednou nádejou, ako sa vyhnúť pokute za nesčítanie sa. Ako to bude fungovať?

S druhou fázou sčítania budú pomáhať dva druhy asistentov – stacionárni a mobilní. Stacionárni budú čakať na určených miestach alebo v 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Sčítanie obyvateľov 2021

Slovensko

Teraz najčítanejšie