Denník N

Víťazstvo nerieši taktickú dilemu Tarkoviča. Koscelníkom však dokázal zareagovať na ruský systém

Tarkovič počas zápasu s Ruskom. Foto - TASR/Martin Baumann
Tarkovič počas zápasu s Ruskom. Foto – TASR/Martin Baumann

Analýza aj o tom, prečo hráme lepšie proti silnejším.

Slovenská reprezentácia sa v troch marcových dueloch prezentovala úplne odlišnými výkonmi. Proti Cypru a Malte sklamala a dvakrát remizovala (0:0 a 2:2), zatiaľ čo v súboji s favorizovaným Ruskom v Trnave zvíťazila 2:1.

Futbalisti v pozápasových rozhovoroch vyzdvihovali vlastnú bojovnosť a tímovú prácu, nájdeme však aj viacero taktických vysvetlení, prečo to proti Rusku vyšlo, ale proti Cypru a Malte nie.

Štefan Tarkovič so zostavou proti Rusku opäť experimentoval. Aj keď prišlo víťazstvo, stále nie je jasné, aká je ideálna jedenástka Slovenska a už vôbec nie, aká je jeho preferovaná formácia.

V úvode kvalifikácie proti Cypru sa chybou ukázalo rozostavenie 4-3-2-1, v ktorom boli v podstate až traja defenzívni záložníci: Matúš Bero, Patrik Hrošovský a Juraj Kucka. Kucku, samozrejme, poznáme ako všestranného záložníka, ktorý dokáže pokryť celé ihrisko. V Anglicku by ho nazvali „box-to-box midfielder“ (záložník od šestnástky k šestnástke).

Kucka vďaka tomu prináša do hry Slovenska dimenziu, ktorou sa mu nikto ďalší v kádri nedokáže vyrovnať. Pre Tarkoviča to má práve tú výhodu, že Kucka v základe na jednej strane znamená defenzívnu stabilitu a zároveň je použiteľný aj v prechode do útoku, čo potvrdil gólom vo finále baráže proti Severnému Írsku. Proti Cypru to však nefungovalo. Bero mal taktiež pravdepodobne aj ofenzívnejšie úlohy, ale v holandskom Vitesse hrá väčšinou ako defenzívny záložník.

Viac by sa hodil hráč typu Tomáša Suslova, Dávida Strelca či Lászlóa Bénesa, ktorí by dokázali do hry priniesť nejakú nečakanú akciu alebo situáciu jeden na jedného. Cyprus nemusel robiť nič zložité, aby Slovensku úplne zneutralizoval ofenzívu. Stačilo vytvoriť kompaktný defenzívny blok z dvoch radov a prehustiť stred, v ktorom malo Slovensko niekedy aj päť záložníkov naraz.

Duda a Hamšík

Zápas s Cyprom Tarkovičovi ukázal, že formácia

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Futbal

MS vo futbale

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie