Denník N

Čo sa deje vo vzťahu, keď žena zarába viac ako muž

Nielen bežná verejnosť podlieha dojmu, že obeťami domáceho násilia nebývajú ekonomicky samostatné ženy.

Jedným z významných faktorov, ktoré vstupujú do domáceho násilia, je aj to, keď je žena od muža ekonomicky závislá. To násilníkovi uľahčuje psychické terorizovanie (vydeľovanie peňazí, požadovanie vydokladovania každého nákupu, útoky aj bitky za to, že žena vraj rozhadzuje) a žene sťažuje odchod z patologického vzťahu zo strachu, že neuživí seba či deti a nikto jej nepomôže.

Výskum Austrálskej národnej univerzity, ktorý sa opiera o dáta tamojšieho štatistického úradu, však ukazuje, že spúšťačom domáceho násilia môže byť aj opačná situácia – teda keď žena zarába viac ako muž. Výskumníkom vyšlo, že v takomto prípade má žena o 35 percent väčšiu šancu, že sa stane obeťou domáceho násilia, a o dvadsať percent sa zvýši možnosť, že muž ju bude psychicky týrať.

Podstatné pritom je, či žena prekročila pomyselnú hranicu a domov prináša väčšiu polovicu „koláča“, ktorý má pár či rodina k dispozícii.

„Ak aj zárobok žien stúpa, ale zostáva pod polovicou celkového príjmu domácnosti, nezaznamenali sme žiadnu zmenu v tom, či mali skúsenosť s fyzickým alebo psychickým násilím. Ak však ohrozia rodovú normu – teda názor, že muž má byť primárnym živiteľom rodiny –, vidíme nárast incidentov, ktoré spadajú pod domáce násilie,“ píšu autori štúdie.

Veľmi podobne dopadla aj štúdia zo Spojených štátov, ktorá 15 rokov skúmala 6000 heterosexuálnych párov a to, aký vplyv mala ich finančná situácia na ich fyzické aj duševné zdravie, celkovú osobnú spokojnosť aj kvalitu partnerského vzťahu.

„Zistili sme, že muži cítili najväčšiu úzkosť, keď boli jedinými živiteľmi rodiny, a najmenšiu zas vtedy, keď ich partnerky prispievali do rodinného príjmu asi štyridsiatimi percentami. No v momente, keď prekročili túto hranicu, začali sa

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie