Denník N

Počas Veľkej noci budú môcť ľudia navštíviť kostoly, omše stále nie sú povolené, predĺžila sa aj platnosť testov

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Aktualizované o 17.00 h o vyhlášku hlavného hygienika. Eduard Heger hovorí, že ľudia by nemali využívať uvoľnenie pre kostoly na cestovanie po Slovensku. Parlament na návrh Tarabu vyzval vládu, aby umožnila bohoslužby vonku, pridali sa aj niektorí poslanci Sme rodina a OĽaNO.

Pred Veľkou nocou prišla vláda s miernym uvoľnením opatrení – na stredajšom rokovaní vlády prijali uznesenie, podľa ktorého budú môcť ľudia počas sviatkov individuálne navštíviť kostoly. To neznamená, že by opäť povolili omše a služby Božie; ľudia budú môcť do kostolov chodiť len neorganizovane.

Zastupujúci minister zdravotníctva a budúci premiér Eduard Heger (OĽaNO) hovorí, že povolenie individuálnej duchovnej starostlivosti odporučilo konzílium odborníkov ešte minulý týždeň a vláda ho len prebrala. Povedal tiež, že nejde o uvoľnenie opatrenia, ale o upresnenie nariadenia.

Vláda v skutočnosti pridala do uznesenia 31. bod medzi výnimky: „s účinnosťou od 1. apríla 2021 cestu na účel individuálnej duchovnej starostlivosti pri dodržaní protiepidemických opatrení stanovených vo vyhláške Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky a cestu späť“.

Heger sa v pondelok stretol s arcibiskupom Stanislavom Zvolenským a ten mu hovoril o problémoch, s ktorými sa veriaci stretávajú počas lockdownu.

Na Slovensku je nateraz zaočkovaná len zhruba tretina ľudí starších ako 70 rokov.

Inak vláda v súvislosti s Veľkou nocou vyzýva na ostražitosť, podľa Eduarda Hegera ďalej potrebujeme núdzový stav a dodržiavanie prísnych pandemických opatrení. Opakovane ľudí vyzýval, aby sa správali zodpovedne.

Vláda je tiež podľa Hegera pripravená okamžite reagovať v prípade, že by Ústavný súd spochybnil núdzový stav či niektoré opatrenia. Rozhodnutie Ústavného súdu sa očakáva v stredu alebo vo štvrtok.

Mení sa testovanie

Medzi sviatkami

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Plošné testovanie

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie