Denník N

Čo vieme o Rómoch? O Atlas rómskych komunít sa naťahuje štát s výskumníkmi, ochrannú známku vlastní Radičová (+mapy)

Ábel Ravasz, Andrea Bučková a Atlas rómskch komunít 2019. Zdroj - N, TASR, atlasrk.sk
Ábel Ravasz, Andrea Bučková a Atlas rómskch komunít 2019. Zdroj – N, TASR, atlasrk.sk

Ako žijú Rómovia na Slovensku? Koľko z nich má prístup k vodovodu, koľkí bývajú na právne vyriešenom pozemku a ako ďaleko majú zastávku autobusu alebo pediatra?

V utorok vyšla nová kniha, ktorá približuje zozbierané dáta o živote Rómov na Slovensku. Ide o Atlas rómskych komunít 2019, v ktorom skúmali 825 obcí s odhadom 417-tisíc rómskymi obyvateľmi.

Knihu publikoval bývalý splnomocnenec Ábel Ravasz (Most-Híd) a dostal sa tak do sporu so svojou nástupkyňou Andreou Bučkovou. Nová splnomocnenkyňa a jej predchodca sa sporia o to, či tieto dôležité dáta o Rómoch má právo publikovať iba štát – ktorý robil výskum a platil ho z eurofondov – alebo aj neziskovky a výskumníci ako súkromné osoby. Ravasz je ako člen predsedníctva Mosta-Híd stále aj politikom.

Na atlase začal Ravasz pracovať ešte ako splnomocnenec pre rómske komunity, dáta o Rómoch sfinalizoval štát v roku 2019.

Teraz Ravasz vydal Atlas rómskych komunít po roku od odchodu z funkcie. Nová splnomocnenkyňa Bučková tvrdí, že na zverejnenie nemal právo a výhradnú licenciu má iba ministerstvo vnútra.

Majiteľkou ochrannej známky Atlasu rómskych komunít (nie novej databázy) je pritom Iveta Radičová, ktorá vypracovala celkom prvý atlas v roku 2004. Teraz Ravaszovi dala súhlas na publikovanie diela s takýmto názvom.

Mapa: Kde žijú Rómovia (veľkosť kruhu ukazuje počet, intenzita farby podiel Rómov v obci)

Tentoraz zverejnil štát iba čísla

Na Atlase rómskych komunít 2019 začal Úrad splnomocnenca vlády pre rómske komunity pracovať ešte pod vedením Ábela Ravasza. Takýto atlas spracúva štát už pravidelne. Konkrétny výskum mala v tomto prípade na starosti štátna organizácia Inštitút pre výskum práce a rodiny.

Je to náročný terénny výskum, ktorý trval od júla 2018 do septembra 2019.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie