Denník N

Kandidát na ministra Hlinka bol poradcom Mečiarovho ministra Krajčiho, prezidentka ho nevymenuje

Jozef Hlinka. Foto - TASR
Jozef Hlinka. Foto – TASR

Aktualizované o stanovisko prezidentky: Krajči sa na Jozefa Hlinku nepamätá, nádejný minister tvrdí, že nemal nič spoločné s kauzami ako zmarené referendum a robil si len svoju prácu na ministerstve.

Kandidát hnutia Sme rodina na ministra práce, sociálnych vecí a rodiny Jozef Hlinka pracoval v roku 1997 päť mesiacov ako poradca ministra vnútra Gustáva Krajčiho. Bolo to rok pred pádom mečiarizmu a Krajči bol v tom čase blízkym spolupracovníkom premiéra a predsedu Hnutia za demokratické Slovensko (HZDS) Vladimíra Mečiara.

Vtedajší predseda vlády a jeho HZDS priviedol Slovensko na pokraj medzinárodnej izolácie. Vláda v polovici deväťdesiatych rokov opakovanie zneužívala políciu a tajnú službu na boj proti opozičným stranám a médiám.

Hlinka neskôr pracoval na rôznych funkciách ministerstva vnútra počas Dzurindových aj Ficových vlád a za vlády Ivety Radičovej a ministrovania Daniela Lipšica bol zástupcom riaditeľa jeho kancelárie. Na to, že Hlinka radil Krajčimu, ako prvý upozornil denník SME.

Informatívne stretnutie s Hlinkom absolvovala včera prezidentka Zuzana Čaputová a pre nádejného ministra práce nedopadlo dobre. Najprv Prezidentský palác len krátko oznámil, že prebehlo toto stretnutie, poobede však vydal správu, z ktorej vyplýva, že prechod tohto poslanca Sme rodiny na ministerstvo práce sa neuskutoční.

Prezidentka totiž oznámila, že vo štvrtok vymenuje členov novej vlády na čele s premiérom Eduardom Hegerom, zatiaľ však bez ministra práce, sociálnych vecí a rodiny. „Hnutie Sme rodina ešte prehodnocuje svoju personálnu nomináciu na tento post,“ napísala Zuzana Čaputová. Reakciu Sme rodina na túto skutočnosť zisťujeme.

Aké to bolo za Mečiara

Kto je Krajči a prečo sa dá Hlinkova práca pre neho od januára do konca mája 1997 označiť za problém?

Išlo o

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie