Denník N

Šéfka klubu Za ľudí Jana Žitňanská: Necítim sa previnilo, že Igor Matovič musel odstúpiť

Jana Žitňanská. Foto - TASR
Jana Žitňanská. Foto – TASR

Verím, že Matovič ako minister bude viac počúvať odborníkov a menej hľadať out-of-box riešenia, vraví predsedníčka sociálneho výboru a poslaneckého klubu Za ľudí.

Jana Žitňanská (46) je predsedníčka poslaneckého klubu Za ľudí, bývalá europoslankyňa za stranu Nova, v minulosti aj politička KDH. V rozhovore hovorí:

  • ako žiadala výmeny vo vláde už v polovici februára a aká prišla reakcia;
  • či sa jej strana správala počas vládnej krízy čitateľne;
  • dokedy zostane poslanecký klub Za ľudí jednotný;
  • aj či by voličom strany nesedela viac politika Márie Kolíkovej.

Dnes už bývalý premiér Igor Matovič v nedeľu vyhlásil, že odpúšťa ľuďom, ktorí žiadali jeho odchod z postu predsedu vlády. Vy ste boli jednou z nich. Odľahlo vám, že vám odpustil?

Vnímam jeho odstúpenie ako správne a nevyhnutné. To, čo odstúpenie sprevádzalo, čo on hovoril, beriem ako jeho pohľad na vec.

Ako vnímate expremiérove symbolické odkazy na veľkonočné sviatky, teda slová o obete, utrpení a odpustení, ktoré oznámenie o demisii sprevádzali?

Priznám sa, že som na takéto prirovnania trochu citlivá. Všetci sme len ľudia a nemyslím si, že by sa ktokoľvek z nás mal prirovnávať k utrpeniu Krista alebo jeho životnému príbehu. Každý z nás má od toho veľmi ďaleko.

Cítite vinu za premiérov odchod?

Ako som povedala, jeho rozhodnutie vnímam ako správne a nevyhnutné. Nemám dôvod cítiť sa previnilo.

Vaša pani predsedníčka, Veronika Remišová, označila Matovičovu demisiu za štátnické gesto. To by ste podpísali?

Je pravda, že svojím rozhodnutím pomohol štátu.

Matovičove rozhodnutie stiahnuť požiadavky voči SaS a Za ľudí a pristúpiť na dohodu sa zrodili pomerne prekvapivo, ešte v nedeľu dopoludnia to vyzeralo, že sa koalícia rozpadne. Boli ste pri tom? Sledovali ste, čo sa posledné hodiny dialo?

Nebola som pri tom, pri posledných rokovaniach sa popri pani predsedníčke Remišovej najviac angažoval Juraj Šeliga, na ktorého podnet sa zišla koaličná rada aj vo chvíli, keď už to vyzeralo, že si štyri koaličné strany za jeden stôl nesadnú. No chcem povedať inú vec. Myslím si, že tomuto napätiu, a tak trochu aj cirkusu, sa dalo predísť.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hegerova vláda

Rozhovory

Za ľudí

Slovensko

Teraz najčítanejšie