Denník N

Prečo tam Tarkovič rovno nedá Suslova, Strelca a Bénesa? Návod mu môže dať Česko

Tréner Česka Jaroslav Šilhavý (vľavo) a Štefan Tarkovič počas zápasu Ligy národov. Foto - TASR/Martin Baumann
Tréner Česka Jaroslav Šilhavý (vľavo) a Štefan Tarkovič počas zápasu Ligy národov. Foto – TASR/Martin Baumann

Tréner futbalovej reprezentácie musí zároveň myslieť na výsledky, no aj na generačnú výmenu.

Po rozpačitom úvode kvalifikácie, keď Slovensko prekvapujúco remizovalo s Cyprom aj Maltou, sa objavili názory o širokých problémoch slovenského futbalu. Opakovali sa požiadavky generačnej výmeny, aby tridsiatnikov v kádri nahradili mladí, draví hráči.

História futbalu nás však učí, že generačné výmeny sa robia veľmi ťažko. A ešte obzvlášť krajine ako Slovensko, ktorá patrí vo svetovom futbale k tým menším.

Myslieť si, že výmena generácií je univerzálnym riešením na zlepšenie výsledkov reprezentácie, je, samozrejme, utópiou. Pre menšie krajiny ako Slovensko je však obmena generácií absolútnou nevyhnutnosťou.

Slovensko čakalo na prvý turnaj v ére samostatnosti až do MS 2010 v Juhoafrickej republike, v priebehu poslednej dekády sa však dostalo dokopy až na tri turnaje: ešte aj na Euro 2016 a Euro 2020(1). Je to úspech bez ohľadu na to, že počet účastníkov Eura sa rozšíril zo šestnásť na dvadsaťštyri.

Problém nastáva vtedy, keď nastupujúca generácia nie je až taká silná ako tá predchádzajúca.

Na MS 2010 sa Slovensko dostalo pod vedením Vladimíra Weissa staršieho, ale základy úspešnej generácie položil už jeho predchodca Ján Kocian. Ten prebral vedenie reprezentácie po neúspešnom štarte kvalifikácie na Euro 2008, keď ako tréner skončil Dušan Galis. Kociana čakala ťažká úloha, ale v danej situácii bol ideálnou voľbou: nebál sa pustiť do absolútneho prebudovania kádra. Viacerí skúsení hráči, napríklad Miroslav Karhan, počas Kocianovej éry nehrali, zatiaľ čo šancu dostal 18-ročný Marek Hamšík. „Je pravda, že som bol postavený pred túto úlohu: prebudovať reprezentáciu,“ hovorí Kocian pre Denník N.

„Odchádzala tam generácia okolo Stana Vargu či Sziliho Németha. Výkonný výbor SFZ mi vtedy deklaroval, že mám hľadať vhodné typy mladých hráčov a zabudovávať ich. Kvalifikácia už bola viac-menej bez šance. Prišli aj prípravné zápasy, čiže ako tréner som mal na to možnosť.“

Dôležité podľa neho bolo, že sa o generačnej výmene

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Futbal

MS vo futbale

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie