Denník N

Koronavírus podľa Flegra unikol z laboratória, oslovení vedci vidia len špekulácie bez dôkazov

Jaroslav Flegr pôsobí na Prírodovedeckej fakulte Karlovej univerzity v Prahe a v Národnom ústave duševného zdravia. Foto – Facebook/archív J. F.
Jaroslav Flegr pôsobí na Prírodovedeckej fakulte Karlovej univerzity v Prahe a v Národnom ústave duševného zdravia. Foto – Facebook/archív J. F.

Denník N oslovil slovenských vedcov z UK v Bratislave a SAV, aby zhodnotili argumenty evolučného biológa Jaroslava Flegra, ktorý je presvedčený, že vírus unikol z čínskeho laboratória.

Mohol nový koronavírus uniknúť z laboratória vo Wu-chane?

Takú možnosť nemožno v tejto chvíli na 100 percent vylúčiť, nová správa čínskych expertov a odborníkov Svetovej zdravotníckej organizácie to však označuje za „extrémne nepravdepodobné“.

Opak tvrdí český parazitológ a evolučný biológ Jaroslav Flegr z Prírodovedeckej fakulty Karlovej univerzity v Prahe, ktorý sa dlhodobo kloní k názoru, že vírus unikol z laboratória.

Svoje postoje zopakoval aj v utorkových Správach RTVS, kam ho pozvali, aby komentoval závery vyšetrovania o pôvode vírusu. Predtým o nich hovoril aj Denníku N v rozhovore z tohto mesiaca či v iných rozhovoroch pre české médiá.

Flegr sa dlhodobo zaoberá evolúciou parazitov, je preto plne kompetentný sa k téme vyjadriť.

Denník N oslovil viacerých vedcov z Univerzity Komenského a Slovenskej akadémie vied, aby zhodnotili jeho argumenty. Na otázky Denníka N odpovedal aj Flegr.

Oslovení odborníci: 

  • biochemik Jozef Nosek: Katedra biochémie Prírodovedeckej fakulty UK v Bratislave;
  • molekulárny biológ a genetik Tomáš Szemes: vedúci Centra genomiky a bioinformatiky vo Vedeckom parku UK v Bratislave;
  • virológ Boris Klempa: vedúci oddelenia ekológie vírusov vo Virologickom ústave Biomedicínskeho centra Slovenskej akadémie vied;
  • bioinformatik Tomáš Vinař: Katedra aplikovanej informatiky Fakulty matematiky, fyziky a informatiky UK v Bratislave.

Mali v laboratóriu nový koronavírus?

Flegr hovorí, že si je únikom takmer istý, lebo pandémia sa začala v čínskom Wu-chane, kde je virologický inštitút na výskum koronavírusov. „Náhody sa môžu diať, takéto veľké však nie,“ povedal vedec v rozhovore pre Denník N.

Tento argument nepovažujeme za celkom správny, lebo korelácia nie je kauzalita. Z toho, že vo Wu-chane je virologický inštitút plynie jediné – a to fakt, že v meste je virologický inštitút. Do tejto chvíle nemáme žiadne dôkazy, že by v čínskom inštitúte pred decembrom 2019 pracovali s novým koronavírusom. Ak ho tam nemali, ako mohol uniknúť?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Príroda

    Veda, Zdravie

    Teraz najčítanejšie