Denník N

Nový premiér Eduard Heger: V Amerike som sa naučil, že ten, kto má opačný názor, nie je nepriateľ

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Prezidentka vo štvrtok vymenuje Eduarda Hegera za premiéra. Funkciu preberá po Igorovi Matovičovi, s ktorým sú si veľmi blízki. „Aj keď sme boli na štyri oči, tak som videl, že ani raz neuhol od svojich princípov a zásad,“ hovorí o bývalom premiérovi.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

V rozhovore sa dočítate:

  • aké mal detstvo a kto sú jeho slávni spolužiaci;
  • ako sa stal z neveriaceho veriaci;
  • prečo s Matovičom sľuboval, že Počiatkovi zoberú vilu v Cannes;
  • aké budeme mať leto a prečo otvorili kostoly.

V utorok ste prevzali od prezidentky Zuzany Čaputovej dekrét, ktorým vás poverila zostavením novej vlády. Čo vám tak potichu povedala, keď k vám prišla? 

Bolo to veľmi príjemné a srdečné, popriala mi veľa šťastia.

Počuli ste aj to, čo povedala Igorovi Matovičovi?

To som nepočul.

Nechýbal vám zo strany pani prezidentky prejav?

Mne nechýbal. Pokračujeme ďalej tá istá koalícia a viac-menej tá istá vláda. Netreba okolo toho robiť nejakú veľkú vedu.

Video: Vymenovanie vlády Eduarda Hegera (RTVS, Martina Koník)

Keď Igor Matovič vyhral voľby a bolo jasné, že bude premiér, prišiel do diskusie Denníka N do Cvernovky. Opýtala som sa ho, ako dlho bude trvať, kým povie, že Denník N sú protivládne noviny, alebo začne nadávať na novinárov. Dnes ste tu v redakcii v podobnej situácii. Ako dlho to bude trvať vám? 

V politike nie som prvý deň a bol som aj na diskusiách v Cvernovke, ktoré organizoval Denník N. Rešpektujem akýkoľvek názor, je to výdobytok demokracie a slobody. Myslím si, že sa potrebujeme viac učiť rešpektovať názory ľudí okolo nás, mať k sebe ako ľudia úctu a, samozrejme, diskutovať. Chvíľku som žil v Amerike a nadobudol som tam skúsenosť a veľmi sa mi to páčilo, že ak má niekto opačný alebo iný názor ako ja, tak nie je môj nepriateľ. Nám sa tu stáva, že ak máme pocit, že niekto má opačný názor, tak musím proti nemu automaticky bojovať. Konštruktívna diskusia je, že si vypočujeme všetky názory a hľadáme kompromis. Politika je práve umenie možného a snažím sa za tým hľadať to najlepšie dobro pre občana.

Ste známy ako kresťan, no váš otec bol vedúci oddelenia záujmovej činnosti Ústredného výboru socialistického zväzu mládeže (ÚV SZM). Bol aj v komunistickej strane?

Áno, otec bol straník a obaja moji rodičia robili v kultúre, preto sa aj rád o kultúre rozprávam, bol som na nej odchovaný. Otec organizoval veľké hudobné festivaly, poznal sa so všetkými vtedy pôsobiacimi známymi interpretmi, aj ma s nimi zoznámil. Raz ma zobral na stretnutie s Elánom a raz na stretnutie buď s pánom Haberom alebo Grigorovom. Už si nepamätám, ktorý to bol.

Ako to ovplyvnilo vaše detstvo?

Bol som vychovaný ako neveriaci a je známe, že dnes som veriaci a uveril som ako dospelý. Otec mal doma veľa spisov, mali sme doma písací stroj, čo ma ovplyvnilo. Bol som iskrička, pionier, v treťom ročníku som prešiel na základnú školu Sokolíkovú, ktorá bola s výučbou nemeckého jazyka. Išlo o školu Júliusa Fučíka a pravidelne sme mali na sviatok službu pri buste Fučíka.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Eduard Heger

Hegerova vláda

OĽaNO

Slovensko

Teraz najčítanejšie