Denník N

Dvom deviatačkám sa ťažko učí doma: Sme ešte deti, nevieme sa celý rok učiť samy

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Školáčky, ktoré nemajú šťastie na kvalitné online vyučovanie a učiteľov, považujú prijímačky za nefér. Ešte neprebrali ani učivo, ktoré zrejme bude v prijímacích testoch. „Sme deti, nevieme sa učiť celý rok samy,“ hovoria.

Dominika (15) žije na hornej Nitre a má jasnú predstavu o svojej budúcnosti: chce študovať právo v Bratislave a potom sa zaoberať trestným právom, hovorí, že je ním fascinovaná. Možno raz vstúpi aj do politiky, to sa ešte uvidí. „Mám sto chutí tam ísť a niečo spravodlivo urobiť!“ vyhlasuje rozhodne.

Aj Emma (15), ktorá žije na Považí, si už vybrala odbor na vysokej škole – chcela by študovať pedagogiku psychológie a dejepisu. Psychológia ju vždy bavila, číta si o nej veľa kníh a článkov na internete. Vie si predstaviť, že by raz mohla tieto predmety učiť ostatné deti.

Obe dievčatá sú zatiaľ len v 9. ročníku na základnej škole, a kým sa vyberú na vysokú, čaká ich ešte stredná škola. Obe vedia, že cesta k ich vytúženému povolaniu vedie cez gymnázium.

Nemal by s tým byť žiadny problém, Emma je čistá jednotkárka a Dominika mala na vysvedčeniach len niekoľko dvojok.

No Emma ani Dominika nemali šťastie na základnú školu. Za posledný rok boli v škole len necelé dva mesiace a ostatných desať mesiacov tvorili ich vyučovanie väčšinou len pracovné listy a domáce úlohy, ktoré im zaberú tak štvrťhodinu. Čo sa týka dištančného vyučovania, to im v ich vzdelávaní veľmi nepomáha.

Dievčatá majú len jednu-dve online hodiny denne. Niektorí učitelia Emmy nie sú ochotní posielať im úlohy navyše a Pytagorovu vetu preberajú už dva mesiace. Keď si deviatačky prechádzajú testy na prijímačky na stredné školy, narážajú na učivo, ktorému vôbec nerozumejú. Nemá im ho ani kto vysvetliť.

„Ako sa môžem na prijímačkách porovnávať so žiakom, ktorý mal od marca online hodiny a pomáhali mu učitelia? Nie je fér, aby sa takíto dvaja žiaci porovnávali. Ak by som mala rovnaké podmienky ako on, možno by som test spravila ešte lepšie,“ myslí si Emma.

Nie všetky školy zvládli prispôsobiť sa nutnosti vyučovať na diaľku. Ministerstvo školstva doteraz nemá údaje o tom, ako sa deti učia. Nevie, koľko škôl učí prezenčne, ani to, koľko škôl učí deti na diaľku poriadne a koľko slabo.

Dominika a Emma. Zdroj – archív deviatačiek

Petícia proti prijímačkám

Emma spustila petíciu za zrušenie prijímačiek na stredné školy. Za týždeň vyzbierala viac ako päťsto podpisov. V stredu pred Veľkou nocou však ministerstvo školstva oznámilo, že prijímačky budú v riadnom termíne,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Školstvo

Slovensko

Teraz najčítanejšie