Denník N

Utečencov posielajú na internete do plynu ako židov. Polícia hovorí, že to vyšetrí

Zdenka Lauerová na Facebooku.
Zdenka Lauerová na Facebooku.

Aktualizované v pondelok 15:50 o stanovisko generálneho prokurátora. Rasistické komentáre na Facebooku sú trestný čin, polícia ich bude vyšetrovať. Jaromír Čižnár vyzýva všetkých ľudí, aby podobné prípady nahlasovali prokuratúre.

V Nemecku vyšetrujú človeka, ktorý na sociálnej sieti oslavoval smrť sýrskeho chlapčeka Aylana. Poľský generálny prokurátor vyhlásil, že ide tvrdo vyšetrovať všetky rasistické a nenávistné prejavy o utečencoch.

“Takéto reakcie ma poburujú aj ako občana,” povedal generálny prokurátor Andrzej Seremet, ktorý sám v 80. rokoch emigroval do USA.

„Nahnať ich tam, kde Hitler hnal židov“

Nenávistnými výrokmi je zaplavený aj slovenský Facebook. „Oni potrebujú pomoc? Nahnať ich v Nemecku tam, kde Hitler hnal židov, a tam ich prevychovať. Nikdy by som neverila, že niečo takéto napíšem, ale čo je veľa, to je moc,“ napísala cez víkend osoba vystupujúca ako Zdenka Lauerová pod statusom aktivistu Petra Pčolinského.

Ten ironizoval pomoc, ktorú poslali ľudia utečencom do Maďarska, fotkami neporiadku popri diaľnici. „Veľmi sú vďační Maďarom a Slovákom, ktorí ich uprednostnili pred pomocou vlastným krajanom,“ napísal.

Pčolinský hovorí, že chcel len upozorniť na neporiadok, ktorý po sebe zanechávajú, a nijako nespochybňuje to, že im treba pomôcť. „Dotyčnú zmažem a zablokujem, robím to priebežne,“ povedal o tom, čo napísala Lauerová.

Podobných výziev na usmrtenie utečencov sú na sociálnych sieťach stovky. Podľa Trestného zákona môže ísť o trestný čin podnecovania k rasovej nenávisti alebo hanobenie rasy či národa.

Zákon totiž hovorí, že „kto sa vyhráža jednotlivcovi alebo skupine osôb pre ich príslušnosť k niektorej rase, národu, národnosti, farbe pleti, etnickej skupine, pôvodu rodu alebo pre ich náboženské vyznanie…, alebo kto podnecuje k obmedzovaniu práv, k nenávisti niektorého národa, národnosti, rasy alebo etnickej skupiny, potrestá sa odňatím slobody až na tri roky“.

Takisto sa potrestá aj ten, kto ospravedlňuje genocídu, zločiny proti ľudskosti.

Nenávistné komentáre verejne odsúdila aj RTVS:

Polícia sľubuje, že bude konať

Redakcia polícii poskytla viac príspevkov na sociálnej sieti, ktoré sa nesú v podobnom duchu. Hovorca policajného prezídia Martin Wäldl uviedol, že to vnímajú ako trestné oznámenie, ktorým sa polícia bude zaoberať.

„Z úryvkov častí komunikácie na sociálnej sieti vyplýva, že účastníci diskusie – občania Slovenskej republiky – prezentujú svoje názory na riešenie prílivu migrantov, ktorí sa nachádzajú na území Maďarska. Konanie niektorých účastníkov diskusie by bolo možné posúdiť, pri naplnení zákonných znakov skutkovej podstaty, ako podozrenie zo spáchania prečinu podnecovania, hanobenia a vyhrážania osobám pre ich príslušnosť k niektorej rase, národnosti, farbe pleti, etnickej skupine alebo pôvodu,“ povedal Wäldl. Podnet z redakcie zobrali ako trestné oznámenie.

V pondelok sa k rasistickým prejavom na sociálnych sieťach vyjadril aj generálny prokurátor Jaromír Čižnár.

„Akékoľvek nenávistné prejavy, ktoré sa objavujú najmä na sociálnych sieťiach v súvislosti s riešením problematiky migrantov  považujem za neprípustné. Zdôrazňujem, že každý má právo vyjadriť svoj názor k tejto problematike avšak spôsobom, ktorý je spoločensky a z hľadiska trestno právnych noriem akceptovateľný,“ vyhlásil Čižnár.

Varuje, že každé verejné vyjadrenie, ktoré svojím obsahom bude hanobiť utečencov pre ich štátnu príslušnosť, náboženské vyznanie alebo bude podnecovať k nenávisti k týmto ľuďom a bude napĺňať znaky konkrétneho trestného činu, „bude zákonným spôsobom posúdené a vybavené v trestnom konaní“.

„Vyzývam, aby každý kto má vedomosť o takomto verejnom vyjadrení, podal oznámenie na Generálnu prokuratúru Slovenskej republiky alebo na príslušnú krajskú, respektíve okresnú prokuratúru,“ uzavrel Čižnár.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie