Denník N

Hegerova vláda zložila sľub, Matovič bol premiérom len 376 dní

Vláda Eduarda Hegera. Foto N - Tomáš Benedikovič
Vláda Eduarda Hegera. Foto N – Tomáš Benedikovič

Prezidentka Zuzana Čauputová očakáva od Eduarda Hegera nové prístupy a novú energiu.

Po mesiaci koaličnej krízy a demisii Igora Matoviča prezidentka Zuzana Čaputová vymenovala novú vládu Eduarda Hegera.

Vo vláde došlo nateraz len k trom zmenám. Bývalý premiér Igor Matovič sa namiesto Hegera stal vicepremiérom a ministrom financií. Ministrom zdravotníctva sa po Marekovi Krajčím stal doterajší riaditeľ Ústrednej vojenskej nemocnice SNP Vladimír Lengvarský.

V pôvodne 16-člennej vláde jeden minister chýba. Prezidentka nevymenovala Jozefa Hlinku, ktorého chcelo za ministra práce, sociálnych vecí a rodiny hnutie Sme rodina. Ministerstvo dočasne povedie minister dopravy Andrej Doležal.

Igor Matovič a Eduard Heger. Foto – TASR

„Som presvedčená, že ako premiér prídete s novými prístupmi a s novou energiou, aby vláda konala efektívne ako skutočný kolektívny a vrcholný orgán výkonnej moci,“ povedala prezidentka pri menovaní vlády. „To, že sa vám po štyroch týždňoch rokovaní podarilo uzavrieť dohodu, je len začiatkom cesty. Skutočným naplnením úspechu vašej štvordohody bude to, ak táto vláda bude pokračovať v krokoch, ktoré pomôžu krajine a jej občanom,“ povedala s tým, že sa už nebude vracať do minulosti.

Heger vo svojom príhovore ďakoval za dôveru voličom, Igorovi Matovičovi, OĽaNO aj prezidentke.

„Veľa sme sa naučili a veľa sme sa aj poučili z chýb. Veríme, že budeme stabilná a dôverujúca si vláda. Verím, že bude medzi nami súdržnosť a jednota,“ vravel.

Po vymenovaní sa nová vláda prešla cez prezidentskú záhradu pár desiatok metrov na úrad vlády. Na vymenovaní v paláci boli pre pandemické opatrenia len kamery RTVS a fotografi agentúr.

Video: Vymenovanie vlády Eduarda Hegera (RTVS, Martina Koník)

Kto bude ministrom práce?

Prezidentka

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Eduard Heger

Hegerova vláda

Igor Matovič

Slovensko

Teraz najčítanejšie