Denník N

Vysvetľujeme: Pomohol aj Mesiac. Ako jedna loď spôsobila miliardové škody a ako ju vyslobodili

Foto - ap/tasr
Foto – ap/tasr

Vysvetľujeme je newsletter Denníka N pre mladých, ktorí nemusia rozumieť tomu, čo sa okolo nich deje, a pre rodičov, ktorí nemusia vedieť, ako sa o tom s nimi rozprávať. Vždy vo štvrtok v ňom rozoberáme jednu dôležitú spoločenskú tému.

Správu vybral a vysvetlil Tomáš Čorej 

Sila prírody

Len ťažko by vám niekto uveril, že svetová ekonomika môže závisieť od jedného bagristu. Lenže minulý týždeň to presne tak vyzeralo.

Ako glosoval zabávač Ben Jenkins, konečne sme zažili udalosť, ktorá sa dá vysvetliť aj deťom. Na prvý pohľad to naozaj pôsobilo ako úsmevná správa – osamotený buldozér sa snažil vyhrabať loď, ktorá upchala Suezský prieplav.

V tomto texte sa dozviete, ako to bolo naozaj. Ako napísali noviny New York Times, kľúčovú úlohu zohrala sila prírody – vietor a Mesiac.

Z akého dôvodu sa loď zasekla a ako ju vyslobodili? Prečo je Suez taký dôležitý? A o čom vypovedá táto kríza?

Čo sa stalo. Keď vyslobodili gigantickú loď v Suezskom prieplave, sociálnymi sieťami sa šíril hashtag #DajteJuSpäť (#PutItBack). Bol to dobrý žart, ale zablokovaný Suez spôsobil škody vo výške desiatok miliárd eur.

Začalo sa to minulý týždeň v utorok ráno, keď loď Ever Given smerujúca z Číny do Holandska uviazla na plytčine. Mnohých zmiatlo, že sa na nej nachádza obrovský nápis Evergreen.

Kým

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vysvetľujeme

Svet

Teraz najčítanejšie