Denník N

Pracujeme kedy chceme a sme šťastnejší. Ako sa mení pracovná doba?

Predstavte si, že vstanete kedy chcete, zahráte si na dve hodiny počas dňa playstation alebo si jednoducho odbehnete na dvojhodinovú poobednú prechádzku so psom. A to všetko počas pracovného dňa. Vo viacerých firmách je to dnes už realita. Flexibilný pracovný čas sa stal jedným z najžiadanejších benefitov a hlavne – ľudia sú vďaka nemu spokojnejší a efektívnejší.

Oleksandr Horiev, alias Alex, nebol zrovna typickým príkladom mladého IT- čkara. Hoci práve IT je oblasť, ktorá razí trend slobodnejšieho pracovného času, Alex bol na začiatku svojej kariéry presným opakom. Rád chodil do kancelárie v presne stanovený čas, vyhovovala mu pravidelnosť jednotlivých úkonov ako aj fakt, že bol obklopený kolegami.

„Z takého klasického korporátneho nastavenia práce som začiatkom minulého roka prešiel do Dellu, kde to je celé výrazne voľnejšie. Kolegovia v mojom tíme boli zvyknutí chodiť do kancelárie raz do týždňa, aby sa stretli a socializovali. Zvyšok času pracovali z domu. Krátko po mojom nástupe prišla pandémia a museli sme sa presunúť domov všetci,“ vysvetľuje Alex, IT analytik v Dell Technologies.

Hoci mal na začiatku obavy, že si na prácu z domu nezvykne, teraz by už nemenil. Veľmi rýchlo pochopil, aké výhody mu to poskytlo. Aktuálne si môže svoj pracovný deň nastaviť tak, ako mu vyhovuje. „Nie som zrovna ranné vtáča, preto som veľmi rád, že si môžem pospať trošku dlhšie. S kolegami sme sa dohodli, že si tímový call posunieme na 11:00. Tak to vyhovuje aj kolegom, ktorí sú v Indii či v USA,“ dodáva.

Alex začal vďaka flexibilnejšiemu pracovnému času viac variť. Ako sám vraví, najefektívnejší je od 9:00 do 12:00, potom si spraví dlhšiu prestávku, v rámci ktorej si navarí obed. Ďalšiu pauzu od práce si zasa zvykne spraviť neskôr poobede – tú využíva zväčša na beh či cvičenie.

„Samozrejme, všetko to prispôsobujem meetingom a ďalším pracovným povinnostiam. Keď ale nemusím, Dell ma absolútne nenúti, aby som sedel za počítačom. Každý si môžeme nastaviť deň podľa toho, ako nám to vyhovuje,“ vysvetľuje Alex.

Efektívnejší zamestnanci a viac chuti do rozvoja

Ivan Kopić, Alexov nadriadený, vedie 15-členný tím, ktorý má na starosti doručovanie dátových a hlasových liniek pre Dell Technologies interne, ako aj globálne objednávanie hardvéru a softvéru. Ako sám vraví, jeho ľudia sú vďaka flexibilnejšiemu pracovnému času efektívnejší a majú viac času aj chuti do osobného rozvoja.

„Celý systém práce máme založený na dôvere. Všetci vedia, čo majú spraviť a sami si nastavia kedy. Dáva im to väčšiu zodpovednosť a priestor na sebarealizáciu. Aj ich podporujem v tom, aby prípadný získaný čas navyše venovali do svojho rozvoja. A ak by práca nebola hotová, dostane sa to ku mne,“ vysvetľuje Ivan Kopić, IT Senior Manager v Dell Technologies Slovensko.

Spoločnosť flexibilnejší systém práce podporovala dávno pred pandémiou. Jej zamestnanci sa mohli prihlásiť do programu Connected Workplace, ktorý po vypuknutí pandémie rozšírila na všetkých zamestnancov. Poskytla im jednorazový príspevok na zariadenie home office a každomesačne im prispieva na zvýšené náklady spojené s prácou z domu.

Chceš sa ísť von poprechádzať a užiť si slnečné lúče no je utorok doobeda a ty musíš sedieť za počítačom? V Dell Technologies Slovensko to neplatí.

Sme presvedčení, že najlepší zamestnanci sú spokojní zamestnanci, a tak ich nechávame pracovať vtedy, kedy chcú. Sami predsa najlepšie vedia, kedy sú najefektívnejší.

Spoznajte príbehy ľudí v Dell Technologies Slovensko.

Kam to pôjde ďalej?

Flexibilný pracovný čas a väčšia rovnováha medzi pracovným a súkromným životom je podľa mnohých manažérov a HR špecialistov budúcnosťou na trhu práce. To je totiž niečo, čo väčšina ľudí – a nielen mladých – chce. Samozrejme, práca z kancelárie sa nevytratí úplne. Mnohí z nás sa zrejme po odznení pandémie veľmi radi vrátia do práce medzi kolegov. Minimálne na istý čas.

„Myslím si, že firmy budú čoraz viac meniť svoje priestory z klasických kancelárií na miesta občasnej spolupráce. Ľudia tu nebudú denno-denne pracovať, ale skôr sa stretávať, brainstormovať a socializovať sa,“ myslí si Ivan Kopić.

„Určite sa veľmi rád stretnem s kolegami v kancelárii, no je to úplne iný pocit keď viete, že tam môžete, no nemusíte prísť,“ uzatvára Alex.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie