Denník N

Krajiny EÚ zvažujú, že sa vzdajú časti Pfizeru. Slovensko by tak do konca júna mohlo mať vakcíny pre 46 percent populácie

Ilustračné foto - TASR/AP
Ilustračné foto – TASR/AP

O návrhu, ako rozdeliť 10 miliónov extra dávok od Pfizeru, sa debatuje v Bruseli. Ak by ho schválili, Slovensko by do konca júna mohlo dostať o 600-tisíc dávok od Pfizeru viac.

Slovensko by mohlo dostať v druhom štvrťroku o 600-tisíc dávok vakcíny od spoločností Pfizer a BioNTech navyše. Tieto dodávky by dostalo na úkor iných štátov EÚ v rámci solidarity.

Vyplýva to z návrhu, o ktorom sa podľa agentúry Bloomberg debatuje v Bruseli.

Vo výbore stálych zástupcov sa v posledných dňoch diskutuje, ako rozdeliť balíček 10 miliónov dávok Pfizeru, ktoré v druhom štvrťroku spoločnosť dodá nad rámec objednávky. Podľa návrhu by sedem miliónov z nich malo ísť členským štátom podľa počtu obyvateľov. Pre Slovensko to vychádza na asi 85-tisíc dávok.

Zvyšné tri milióny by v rámci solidarity mali smerovať piatim krajinám, ktoré najmenej využili možnosť kúpiť si dávky od Pfizeru v prvom a druhom štvrťroku. Medzi nimi je aj Slovensko a s ním Lotyšsko, Estónsko, Bulharsko a Chorvátsko. Malú časť by dostalo ešte aj Česko.

Tieto štáty sa viac spoľahli na vakcínu od spoločnosti AstraZeneca, no tá výrazne znížila dodávky. V prvom štvrťroku prišlo Únii 30 miliónov dávok, hoci podľa zmluvy mala firma dodať do 120 miliónov.

Štedrosť ostatných

Návrh rozdelenia sedem ku trom potvrdil aj bývalý predseda európskeho výboru v NR SR poslanec Tomáš Valášek.

„Rozhoduje sa o tom na úrovni veľvyslancov. Zatiaľ to nie je formálne schválené, ale iná vec na stole nie je, a ak sa na niečom dohodnú, tak s istými úpravami na tomto,“ hovorí.

„V tomto štádiu si my už veľmi nenavyberáme, v januári sme urobili chybu. Teraz sa spoliehame na štedrosť ostatných,“ dodal.

Podľa dokumentu, ktorý na Twitteri zverejnil šéf bruselskej kancelárie agentúry Bloomberg Nikos Chrysoloras, Slovensko kúpilo iba

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    Slovensko, Svet

    Teraz najčítanejšie