Denník N

Na štadiónoch zomrelo viac ako 6 500 robotníkov. V Európe sa diskutuje o bojkote MS v Katare

K protestu sa pridali aj Nemci. Foto – AP
K protestu sa pridali aj Nemci. Foto – AP

Hrozí svetovému šampionátu v Katare bojkot svetových futbalových veľmocí? V marci sa opäť otvorila diskusia o MS, ktoré sa po prvý raz budú konať v Perzskom zálive. Konkrétne v krajine, ktorá sa za viac ako deväťdesiat rokov ani raz na turnaj nekvalifikovala.

Európski futbalisti však začali protestovať. Pred marcovým štartom kvalifikácie sa ako prvé vzoprelo Nórsko a zatiaľ sa k nemu pridalo Nemecko, Holandsko a Belgicko.

MS v Katare sú často opisované ako tie najproblematickejšie v dejinách. Dôvodom sú obvinenia z korupcie, porušovanie práv zahraničných robotníkov a údajná smrť tisícov z nich počas výstavby štadiónov.

Ešte pred pár týždňami sa o bojkote vážne nediskutovalo, no začali s tým Nóri. Tí majú skvelú generáciu hráčov na čele s kanonierom Erlingom Haalandom a tvorcom hry Martinom Ødegaardom, napriek tomu tamojší futbalový zväz zvažuje viacero foriem protestu.

Prečo Nórsko? Práve tamojšie médiá, na čele s futbalovým magazínom Josimar, patrili k tým najaktívnejším pri téme MS v Katare.

Pred troma rokmi odcestoval do Kataru reportér Josimaru Håvard Melnæs a napísal dlhú reportáž o tom, za akých podmienok sa v krajine budujú štadióny. Spravil rozhovor aj s predákom z Českej republiky. Ten mu povedal, že na stavbe už došlo k takému počtu úmrtí robotníkov, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Futbal

Ofsajd

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie