Denník N

Zachránili 700-ročný dom v centre Bratislavy a onedlho ho otvoria pre verejnosť

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Vidno to už zvonku, z ulice. Cez široké medzery medzi doskami novej brány. Veľká záhrada práve začína kvitnúť a dom, ku ktorému patrí, už rozkvitá tiež.

Sme v najstaršej časti historického jadra Bratislavy, na Kapitulskej ulici. Ešte nedávno sa zdalo, že aj tu hrozí to isté čo v prípade mnohých iných pamiatok. Našťastie k tomu nedošlo. Objekt známy ako Dom Albrechtovcov sa podarilo zachrániť a jeho rekonštrukcia je v záverečnej etape.

Pri našej predchádzajúcej návšteve v máji 2015 si ešte vyžadovalo veľa fantázie predstaviť si, že v týchto priestoroch raz bude  kultúrne centrum. Teraz je koniec marca 2021 a už nechýba veľa, aby sa multifunkčná sála, pamätné izby, kaviareň a veľká záhrada s pódiom mohli naplno otvoriť. Budova je už omietnutá a vymaľovaná zvonku aj zvnútra, teraz ju čakajú práce na izoláciách strechy, dobudovanie kotolne, položenie podláh, inštalácia sanity a zariadenie priestorov.

V záhrade ešte pribudne altánok. Prvý koncert je naplánovaný na 4. júla, a keď epidemická situácia dovolí, bude sa tu hrávať v lete každú ďalšiu nedeľu. Kedy začne pre verejnosť fungovať celý dom, to závisí aj od výsledku zbierky.

Adresa číslo 1

„To už nebolo päť minút pred dvanástou, ale po hodine dvanástej,“ hovorí Igor Valentovič z občianskeho združenia Albrecht forum, keď prichádzame. Ukazuje na oproti stojaci Esterházyovský palác. Objektu chýba pôvodná brána, ale už má

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hudba

Kultúra

Teraz najčítanejšie