Denník N

Podľa košickej polície môže nakazený človek pobehovať po meste a opakovane sa testovať 

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Vyšetrovateľ košickej kriminálky si vyhlášku úradu verejného zdravotníctva vyložil spôsobom, ktorý je v rozpore s tým, čo hovorí policajné prezídium, generálna prokuratúra aj samotný úrad, ktorý vyhlášku vydal.

Košičan Július D. bol 28. februára na magistráte mesta, kde ho pozitívne testovali na covid-19. Namiesto toho, aby išiel do karantény, v ten istý deň absolvoval ďalší test, tentoraz na sídlisku Luník IX. Opäť bol pozitívny.

Prípad sa dostal do rúk košickej kriminálky, keďže 53-ročný Július bol podozrivý zo „šírenia nebezpečnej nákazlivej ľudskej choroby“.

Vyšetrovateľ Eduard Bajužík však 22. marca vec odmietol, „pretože nie je dôvod na začatie trestného stíhania“.

„V súčasnosti žiadna vyhláška (resp. všeobecne záväzný právny predpis) neurčuje, koľkokrát je možné v priebehu jedného dňa absolvovať test v súvislosti s diagnostikou ochorenia covid-19,“ odôvodnil svoj postup.

Zmysel mnohých vládnych protipandemických opatrení je v tom, aby boli nakazení ľudia čo najskôr v dôslednej izolácii, čím sa zabráni nekontrolovateľnému šíreniu koronavírusu.

Vyšetrovateľ v odôvodnení tvrdí, že pozitívna „osoba mohla opustiť izoláciu na odber vzorky biologického materiálu“. Podľa neho to vyplýva z vyhlášky úradu verejného zdravotníctva č. 67 (o izolácii a karanténe pozitívnych na covid) zo dňa 27. 12. 2020.

Odvoláva sa na citáciu, že „miesto izolácie môže osoba pozitívna na ochorenie opustiť iba na nevyhnutný čas spojený s odberom vzorky biologického materiálu osobe pozitívnej na ochorenie v súvislosti s diagnostikou ochorenia covid-19“.

Úrad verejného zdravotníctva takýto výklad vyhlášky neakceptuje a v praxi postupuje opačne.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Košice

    Plošné testovanie

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie