Denník N

V Košiciach mapujú modernú architektúru. Jej krása je v detailoch, hovorí fotografka

Plastika Marie Bartuszovej pred OD Dargov, interiér košického krematória a fasáda košického magistrátu. Foto - Diana Kakara Dobrescu
Plastika Marie Bartuszovej pred OD Dargov, interiér košického krematória a fasáda košického magistrátu. Foto – Diana Kakara Dobrescu

Košická Iniciatíva za modernú architektúru sa snaží upozorňovať na kvalitu modernistických stavieb zo 60. až 80. rokov minulého storočia. „Väčšina produkcie z tohto obdobia bola priemerná, sú však medzi nimi aj stavby, ktoré sú kvalitatívne veľmi vysoko,“ hovorí historička architektúry Monika Kicová.

Na prvý pohľad pôsobia ako akési nedobytné pevnosti. Budovy, ktoré vznikli v druhej polovici minulého storočia, stoja neraz osamotene, vyzerajú neprístupne a, žiaľ, aj dosť zničene.

„Ľudia si ani neuvedomujú, ako veľmi hodnotné tieto budovy sú. Ich krása pritom spočíva aj v detailoch, na ktoré sa často zabúda,“ hovorí fotografka Diana Kakara Dobrescu. Ona mala príležitosť obzrieť si ich pozornejšie.

V rámci výskumu, ktorý realizovala Iniciatíva za modernú architektúru, zdokumentovala viaceré stavby zo 60. až 80. rokov, ktoré sa nachádzajú v Košiciach.

Cieľom výskumu je predovšetkým poukázať na ich súčasný stav. „Prišlo to do bodu, že ak s nimi niečo neurobíme, tak väčšina z týchto budov skrátka spadne,“ hovorí historička architektúry Monika Kicová.

V blízkosti OD Dargov je dielo Márie Bartuszovej – Fontána (Klíčenie) z roku 1986 – 1987, žiaľ, fontána je nefunkčná. Foto – Diana Kakara Dobrescu
Košické kino Družba od architekta Jána Šprláka-Uličného je v dezolátnom stave. Foto – Diana Kakara Dobrescu
Košické kino Družba. Foto – Diana Kakara Dobrescu
Letecká fakulta Technickej univerzity v Košiciach. Foto – Diana Kakara Dobrescu
Letecká fakulta Technickej univerzity v Košiciach, ktorá chátra. Foto – Diana Kakara Dobrescu
Letecká fakulta Technickej univerzity v Košiciach. Foto – Diana Kakara Dobrescu
Letecká fakulta Technickej univerzity v Košiciach. Foto – Diana Kakara Dobrescu

Sú krehké a zraniteľné, no zato bohaté na umenie

Znie to možno až príliš pragmaticky, no jeden z dôvodov, prečo tieto fotky vôbec vznikli, je ten, že majú slúžiť ako archív pre budúce generácie. „Oni ich už nemusia zažiť,“ hovorí Diana Kakara Dobrescu.

Viaceré z budov, ktoré zachytila, sú dnes značne zanedbané, niektoré z nich pritom už takmer úplne schátrali.

Takým príkladom je aj jedno z prvých panoramatických kín v Československu – kino Družba v Košiciach od architekta Jána Šprláka-Uličného. Postavili ho

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Architektúra a dizajn

Vizuálne umenie

Kultúra

Teraz najčítanejšie