Denník N

Mníchov zvládol rekordný prísun utečencov, ľudia ich vítali potleskom

FOTO - TASR/AP
FOTO – TASR/AP

Do Mníchova a zrejme aj do celého Nemecka prišlo tento týždeň rekordné množstvo migrantov, úrady v metropole Bavorska to zvládli obdivuhodne.

Mníchovská hlavná stanica nie je atraktívnou budovou. Je veľká, neprehľadná, človek tu len rýchlo vystúpi a snaží sa odísť.

Posledný týždeň sa však dostala do stredobodu pozornosti Nemecka a aj celého sveta. V priebehu niekoľkých dní sem pricestovalo z Maďarska vlakmi aj autobusmi vyše 10-tisíc utečencov.

Bol to najväčší príliv ľudí, aký Mníchov, Bavorsko a asi aj celé Nemecko zažilo v takom krátkom čase vo svojej histórii.

https://www.youtube.com/watch?v=KvPvGKQ8elk

Zohraný tím

Mníchov tento nápor zvládol bravúrne. Tisícky dobrovoľníkov, stovky policajtov, zástupcovia mesta, kraja, železnice spolupracovali ako zohraný tím. S úsmevom na tvárach sa deň a noc starali, aby prichádzajúci mali čo jesť, piť, a aby boli v čo najkratšom čase prerozdelení do ubytovní v celej krajine.

Ľudia stáli na perónoch po bokoch a vítali každého prichádzajúceho potleskom. Ľudia vystupujúci z vlakov mali napriek únave po niekoľkomesačnej strastiplnej ceste slzy v očiach.

Prvé vlaky dorazili do Mníchova v noci z utorka na stredu. Na nemeckej strane nebolo spočiatku jasné, koľko ľudí z Maďarska príde. V prvú noc ich dorazilo viac ako 3-tisíc.

Na sociálnych sieťach sa rozšírila informácia o príchode vlakov a v priebehu niekoľkých hodín, ešte pred príchodom prvého z nich, prišlo na stanicu niekoľko stoviek dobrovoľníkov. Priniesli jedlo, vodu, oblečenie, hygienické potreby, plienky, zostavili balíčky pre mužov, ženy a deti.

Utečenci ďakovali nemeckej kancelárke Angele Merkelovej. FOTO - TASR/AP
Utečenci ďakovali nemeckej kancelárke Angele Merkelovej. FOTO – TASR/AP

Dobrovoľníkov pre registráciu dobrovoľníkov

S príchodom nového dňa prišli na stanicu ďalšie stovky dobrovoľníkov. Úradníci, ktorí ich registrovali, povedali Süddeutsche Zeitung, že potrebujú dobrovoľníkov na registráciu dobrovoľníkov.

Svetom išla aj správa, ktorú mníchovská polícia zverejnila v stredu večer na Twitteri: „Sme ohromení Vašou štedrosťou a srdečne Vám ďakujeme. Momentálne však nemáme na hlavnej stanici kapacitu na ďalšie dary.“

Vo štvrtok a v piatok sa situácia mierne upokojila. Na stanicu prichádzalo „len“ niekoľko desiatok ľudí na úteku. Cez víkend sa zopakovali scény zo stredy, v sobotu pricestovalo skoro 7-tisíc ľudí.

Organizácia je naďalej výborná, hlavná stanica miliónového Mníchova je v plnej prevádzke. Vlaky z Maďarska prichádzajú do jedného z jej vedľajších krídel. Dezorientovaných cestujúcich policajti slušne navigujú správnym smerom.

FOTO - TASR/AP
FOTO – TASR/AP

Žartujúci policajti

Aj polícia si vyslúžila počas týchto historických dní veľkú pochvalu. Azda niet v Nemecku novín, ktoré nezverejnili fotky policajtov žartujúcich s deťmi, usmievajúcich sa alebo nesúcich rodinám tašky, z ktorých vykúkajú plyšáci.

A rovnako obľúbené sú obrázky detí, ktoré sa s nanukom alebo so žemľou v ruke naširoko usmievajú. Svetové médiá od BBC až po al-Džazíru denne naživo vysielajú zo stanice. Tieto pohľady idú do celého sveta.

Z politikov stoja v popredí Dieter Reiter, primátor Mníchova, a Christoph Hillenbrand, predseda regionálnej vlády Horného Bavorska, ktorého je Mníchov hlavným mestom. Obaja prišli niekoľkokrát na stanicu osobne, aby sa poďakovali dobrovoľníkom.

„Táto pomoc je dôležitá pre sociálny mier v týchto náročných dňoch“, citovali Hillenbranda Süddeutsche Zeitung.  Sociálny demokrat Reiter a kresťanský demokrat Hillenbrand spoločným konaním dokázali nadstraníckosť a zatienili aj vládu Bavorska. Tá sa stavia k utečencom skôr odmietavo. Momentálne mlčí.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie