Denník N

Riaditeľ Správy slovenských jaskýň: Ak sa nebude investovať do jaskýň, budú sa musieť zatvárať

Ján Zuskin. Foto – Soňa Mäkká
Ján Zuskin. Foto – Soňa Mäkká

Väčšina slovenských jaskýň potrebuje rekonštrukciu, hrozia havárie elektroinštalácie. Problémom je aj klimatická zmena, v ľadových jaskyniach sa tvorí málo ľadu, v Domici sa nedá plaviť a prívalové dažde tam splachujú pôdu aj s kukuricou.

Ján Zuskin je staronovým riaditeľom Správy slovenských jaskýň. V marci vyhral konkurz, na ktorom kritizoval zanedbané investície do vnútorných aj vonkajších priestorov jaskýň. „Infraštruktúra dožíva takpovediac na výnimku. Hrozia havárie takého rozsahu, že už nebude stačiť oprava a jaskyňa bude musieť byť dlhodobo uzavretá – až do výmeny starej siete za úplne novú.“

V rozhovore hovorí aj o tom:

  • či sa chystá otváranie nových jaskýň;
  • či je pravda, že v Demänovskej ľadovej jaskyni je snežné delo;
  • ako jaskyne ohrozuje klimatická zmena;
  • kam ide vstupné z jaskýň;
  • prečo sú jaskyne v zime zatvorené.

Spravujete trinásť sprístupnených jaskýň. Čo znamená, že je jaskyňa sprístupnená?

Prvá jaskyňa bola na Slovensku sprístupnená už koncom 19. storočia. Sú to tie jaskyne, ktoré sa navštevujú organizovane a boli sprístupnené technickým spôsobom. Urobila sa infraštruktúra, ktorá umožňuje prevádzku: spevnené chodníky, elektrifikácia, zázemie. Už od socializmu sme ich mali dvanásť, trinásta sa sprístupňuje od 80. rokov. Ide o Demänovskú jaskyňu mieru. Pred piatimi rokmi pribudla Brestovská jaskyňa a je to jediná jaskyňa, kde nemáme vybudované klasické zázemie. Jaskyňa je sprístupnená tak, že sú tam vybudované len rebríky a ľudia chodia s vlastným svetlom na prilbe.

Takéto jaskyne sú aj ďalšie, napríklad Jaskyňa mŕtvych netopierov alebo Krásnohorská jaskyňa. 

Áno, ale neprevádzkuje ich Správa slovenských jaskýň. Sú to jaskyne, ktoré boli pred rokmi prenajaté pre takéto takzvané turistické sprístupnenie jaskýň. Je to len veľmi obmedzený počet jaskýň a všetci nájomcovia majú silný vzťah ku konkrétnej jaskyni. Obvykle sú to ľudia, ktorí tie jaskyne objavili a urobili veľa pre ich prieskum a výskum. Ešte by som dodal, že máme na starosti všetkých sedem a pol tisíca doteraz známych slovenských jaskýň.

Chystáte sa sprístupniť aj ďalšie jaskyne okrem Demänovskej jaskyne mieru?

V neďalekej budúcnosti by sme mohli sprístupniť

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Ochrana prírody

Rozhovory

Životné prostredie

Slovensko

Teraz najčítanejšie