Denník N

Sociológ Michal Vašečka: Matovič odchádza ako energetický upír, zanecháva po sebe vyčerpanú krajinu

Michal Vašečka. Foto N – Tomáš Benedikovič
Michal Vašečka. Foto N – Tomáš Benedikovič

Bývalý premiér si stihol za jeden rok pohnevať spoločnosť v miere, v akej na to iní nepopulárni premiéri potrebovali niekoľko rokov, vraví Michal Vašečka.

Sociológ a predseda redakčnej rady Denníka N Michal Vašečka v rozhovore hovorí:

  • o histriónskej osobnosti expremiéra Igora Matoviča,
  • o šanci Eduarda Hegera emancipovať sa od lídra OĽaNO,
  • o role prezidentky počas vládnej krízy,
  • ale aj o tom, čo bude mať po voľbách na výber Peter Pellegrini.

Končiaci premiér Igor Matovič na rozlúčku na Facebooku napísal, že síce vládol len jeden rok, ale cíti sa, ako by ich bolo desať. Môžu sa podobne po jeho vláde cítiť aj občania Slovenska?

Zároveň na tom Facebooku umiestnil aj svoju fotografiu a treba povedať – a hovorím to s empatiou – že vidieť, že jemne zošedivel a zostarol. Premiérska stolička je náročná, aj na predchádzajúcich premiéroch sme videli, že to s nimi robilo divy.

S menším porozumením konštatujem, že štýl politiky, ktorý Igor Matovič priniesol, väčšinu spoločnosti natoľko iritoval, že po jednom roku sme toho mali dosť tak, ako sme toho mali dosť pri iných, nie veľmi obľúbených premiéroch, po rokoch niekoľkých. Igor Matovič patrí k energeticky náročným ľuďom.

Čo to znamená?

Poznáme to z našich osobných životov. Niektorí ľudia sú takí energetickí upíri, že s nimi stačí stráviť pár minút v miestnosti a sme vyčerpaní. Toto po sebe zanecháva aj Igor Matovič. Vyčerpanú, vysatú krajinu, ktorá sa z toho musí pozviechať.

Igor Matovič odchádza ako premiér, ktorý viedol krajinu druhý najkratší čas. Kratšie bol vo funkcii len Jozef Moravčík v roku 1994, jeho vláda však bola od začiatku považovaná za dočasnú. Prečo musel Igor Matovič odísť tak skoro?

Sociológovia hovoria, že existujú

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hegerova vláda

Igor Matovič

Rozhovory

Slovensko

Teraz najčítanejšie