Denník N

Visolajský: Pre riaditeľa, ministra aj premiéra boli nitrianski zdravotníci hrdinovia, teraz nám idú znížiť výplatu

Peter Visolajský. Foto - TASR
Peter Visolajský. Foto – TASR

Sestry miesto nadčasov posielajú domov na náhradné voľno. Nie je to fér, hovorí Peter Visolajský, lekár z Fakultnej nemocnice v Nitre a šéf Lekárskeho odborového združenia.

Nitra patrila medzi covidom najzasiahnutejšie mestá, nemocnica bola preplnená a zomrelo aj niekoľko zdravotníkov. Po tom, ako sa situácia upokojila, lekár nemocnice a predseda Lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský zverejnil, že sa v nemocnici majú lekárom znižovať platy a meniť služby tak, aby to bolo výhodné pre nemocnicu, ale nie pre zdravotníkov.

V rozhovore hovorí,

  • ako vyzerajú zmeny, ktoré riaditeľ navrhuje,
  • koľko zdravotníkov podalo v nemocnici výpovede,
  • o koľko menej im platí poisťovňa oproti reálnym nákladom,
  • prečo sa obáva Veľkej noci.

Aká je situácia v nemocnici v Nitre?

Čo sa týka covidu, je to veľmi optimistické, klesajú nám počty pacientov v ľahšom aj ťažšom stave. Žiaľ, naše ARO funguje naplno – lekári a najmä sestry sú stále v plnom nasadení, máme veľa pacientov aj z iných nemocníc. Prekladajú k nám prípady aj z Čadce. Napriek tomu, že situácia v Nitre je veľmi dobrá, zdravotníci, najmä na najdôležitejšom oddelení z pohľadu covidu, sú plne vyťažení.

Informovali ste, že vedenie nemocnice ide lekárom znížiť plat o 180 eur. Prečo to chce urobiť?

Pán riaditeľ si ma zavolal prvýkrát na stretnutie ako zástupcu lekárov koncom minulého roka. Mal pocit, že náklady na mzdy sú vysoké, a ako jediné riešenie videl zníženie platov, lebo rokovania s poisťovňami podľa neho nikam neviedli a nepodarilo sa mu ich presvedčiť, aby nám navýšili platby aspoň na oprávnené náklady. Tak bol podľa svojich slov nútený nájsť úsporu inde, a hľadá ju teda v mzdách. Oznámil mi, že chce zmeniť služby lekárov a nadčasy tak, že priemerná úspora u atestovaného lekára bude 180 eur mesačne a pri neatestovaných lekároch okolo sto eur v priemere na lekára. Zmeny v službách plánoval na oddeleniach, kde mu to počet lekárov dovoľoval. Na troch oddeleniach, kde je tak málo lekárov, že takéto zmeny služieb nie sú možné, deklaroval znižovanie osobných príplatkov či príplatkov za službu.

Odkedy by sa to malo stať?

V priebehu februára poslal rozpis služieb na centrálny príjem, kde sa malo ísť podľa nového návrhu napriek tomu, že sme mu opakovane vysvetľovali, že to nie je dobré riešenie a sú tam aj zákonné problémy. Vyvolalo to veľkú nevôľu

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie