Denník N

Politici idú na pomoc svojim prominentom vo väzbe, chcú ju zmeniť

Ilustračné foto N – Tomáš Benedikovič
Ilustračné foto N – Tomáš Benedikovič

Nielen poslanci Smeru chcú pomáhať obvineným funkcionárom. Pridala sa už aj Sme rodina, ale aj poslankyňa OĽaNO Hatráková.

Kým na Slovensku na najvyšších miestach neexistovala korupcia, ako to kedysi tvrdil minister vnútra zo Smeru Robert Kaliňák, tak bolo všetko v poriadku. Aj Trestný poriadok, v ktorom sa hovorí o tom, ako funguje väzba u obvinených osôb. Nič nebolo treba meniť na lehotách väzby, dôvodoch, keď môže byť osoba vzatá do väzby, a nikto z politikov sa verejne nezaujímal o to, aké sú podmienky v ústavoch na výkon väzby.

Po tom, čo všetko zmenila vražda Jána Kuciaka a vo väzbe hlavne pre korupciu skončili desiatky vplyvných osôb, medzi ktorými sú podnikatelia, sudcovia, policajti, špeciálny prokurátor, nominanti politických strán na ministerstvách alebo priatelia jednotlivých politikov, sa poslanci rozhodli, že zákon dobrý nie je a väzbu treba zmeniť.

Foto N – Tomáš Benedikovič

V parlamente minulý týždeň hrozilo, že prejde návrh Smeru o väzbe, za ktorý mohli hlasovať aj niektorí koaliční poslanci. Stať sa tak malo cez zákon ministerstva spravodlivosti o obetiach trestných činov, ku ktorému najsilnejšia opozičná strana predložila pozmeňujúci návrh.

Keď to za Máriu Kolíkovú zastupujúca ministerka spravodlivosti Veronika Remišová (Za ľudí) zistila, zákon stiahla z rokovania s tým, že ho predloží na najbližšej schôdzi.

Tlak poslancov je však momentálne taký silný, že ministerstvo spravodlivosti zriadilo pracovnú skupinu. Tá

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Kauzy Búrka a Víchrica

Kolúzna väzba

Smer

Slovensko

Teraz najčítanejšie