Denník N

Môj syn je gej, ale v prvom rade je to nekonečne dobrý človek, hovorí matka, ktorá adresovala otvorený list poslancom

Elena Martinčoková so synom Dušanom a jeho manželom Michalom. Foto - archív E. M.
Elena Martinčoková so synom Dušanom a jeho manželom Michalom. Foto – archív E. M.

„Mala som obrovský strach, čo všetko zlé môjho milovaného a dobrého syna teraz čaká. Bála som sa, že bude vystavený posmechu, nenávisti a možno aj útokom,“ spomína Elena Martinčoková na moment, keď sa dozvedela, že jej syn Dušan je gej. Aj dnes ju trápi, koľko ľudí vrátane politikov jej synovi a ľuďom jemu podobným ubližuje. „Ani nevedia, komu ubližujú, nedajú si tú námahu, aby ich spoznali,“ hovorí v rozhovore.

Začnem možno trochu nečakanými otázkami. Aké spomienky máte na svojich rodičov a čo boli najdôležitejšie hodnoty, ku ktorým vás viedli?

Obaja rodičia veľmi dbali predovšetkým na dobré vzťahy v širokej rodine. Otec vystupoval ako otec všetkých vrátane bratrancov a sesterníc, dával si záležať na tom, aby sme sa navštevovali, aby sa rodinné vzťahy udržiavali živé.

Bol učiteľom, neskôr riaditeľom strednej školy a veľmi činorodým človekom. Lipol na pravidlách, zásadách a morálke. Chcel, aby sme vždy hovorili pravdu a k ostatným ľuďom sa správali slušne a úctivo. Potrpel si na to, aby sme dostali dobré vzdelanie. On sám ako jeden z prvých v okrese získal vysokoškolské vzdelanie, vyštudoval ekonómiu na vysokej škole v Prahe. Viedol nás k tomu, aby sme sa neskôr aj sami snažili ďalej rozvíjať. Pamätám si, ako ma vyzýval, aby som sa usmievala. Stále počujem jeho vetu: „Nekrč čelo, usmej sa, úsmev ťa nič nestojí.“

Mama bola zosobnenie nekonečnej dobroty. Bola vybavená vysokou schopnosťou empatie. Vždy ma udivovalo, že žena, ktorá sa narodila v malej dedine a nechodila na žiadne vysoké školy, sa vie tak dôstojne správať, rozprávať a pohybovať v spoločnosti.

Aké sú vaše spomienky na detstvo?

Pri slove detstvo sa mi okamžite vybavia prázdniny v Kečkovciach a v Roztokách u starých rodičov z otcovej aj maminej strany. Sú to malé rusínske dedinky v okrese Svidník na východnom Slovensku. Ležia blízko seba, povedala by som, „na samom konci sveta“, pri slovensko-poľskej hranici. Na konci každej dediny sa cesta končila a ďalej už nasledoval iba hustý les. Ako deti sme nechodili z jednej dediny do druhej po ceste naokolo, ale priamo cez kopec, cez les, a zbierali sme pritom jahody, lieskovce alebo hríby – čo prišlo.

Vybavujú sa mi spomienky na zurčiaci potok, na domáce zvieratá, na jazdu na koni s mojím strýkom, na zvážanie sena v lete, ako sedím na obrovskom voze naloženom senom. Vidím holuby na streche domu starých rodičov, ale aj drevený záchod na dvore. Hygiena tam veru nebola taká, ako je dnes.

Každú sobotu sa v krčme, ktorá susedila s domom jedných starých rodičov, konala „muzika“. Ako deti sme zaspávali pri hluku hudby, cimbalu a spevu. Rusínske piesne, zvyky, páranie peria, život v komunite, všetko to, čo som tam zažila, mi veľmi veľa dalo a veľa ma naučilo. Je to bytostná súčasť mojej vnútornej osobnostnej výbavy. Mohla by som o tom rozprávať donekonečna.

Akú časť vášho života tvorila viera?

Viera bola a je súčasťou môjho života. V detstve si však pamätám, že sme z dôvodu učiteľského povolania môjho otca nechodili do kostola v Prešove, kde sme bývali, ale do gréckokatolíckej cerkvi na dedine u mojich starých rodičov. Najmä na Veľkú noc mám veľa spomienok, na svätenie veľkonočných košíkov vonku pred kostolom, ako aj na všetky veľkonočné obrady.

Ako je to s vašou vierou dnes?

Som veriaca, v súčasnosti však pociťujem veľké výhrady voči názorom a vyjadreniam niektorých predstaviteľov cirkvi.

Ako by ste opísali podstatu slova inakosť?

Na pozadí vlastnej skúsenosti by som to opísala ako úžasný vklad do môjho života. Oproti tomu, ako som to vnímala na začiatku, dnes to považujem za požehnanie.

Keď sa vám vybaví narodenie vášho syna a jeho detstvo, zaujíma ma kedy – a či vôbec – ste si všimli, že je iný ako ostatní chlapci.

Všimla som si to

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Iné podcasty Denníka N

LGBTI+

Rodičovstvo

Rozhovory

Životy žien

Rodina a vzťahy, Slovensko

Teraz najčítanejšie