Denník N

Nedeľná nekázeň: 4 otázky o Veľkej noci. Odpovedajú autorky a autori nekázní

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Tvorcovia nekázní pripravili 4 otázky, na ktoré nechali odpovedať svoje kolegyne a kolegov:

1. Kresťanský Kristus je obrovským paradoxom. Neuchopiteľný, večný Boh sa v ňom vtesnáva do obmedzenosti človeka a dokonca zomiera. Ako je možné tomu uveriť? A čo to pre vás osobne znamená?

2. Prečo si myslite, že Ježiš sa po svojom vzkriesení ako prvým zjavil ženám? Prečo boli prvé, čo mu uverili, kým jeho chlapi ostali v strachu za zatvorenými dverami?

3. Veľkonočné ráno si pripomíname pozdravom „Kristus vstal z mŕtvych!“ a odpovedáme „Naozaj vstal“ (z mŕtvych). Čo si predstavujete pod Ježišovým zmŕtvychvstaním?

4. Slovné spojenie Veľká noc často používame bez toho, aby sme si uvedomili jeho význam. V čom je pre vás „veľkosť“ Veľkej noci?

Anna Polcková, evanjelická farárka, Veľký kostol v Bratislave

1.

Viera je vo svojej podstate tým, čo sa nedá overiť. Je predpokladom, hypotézou, základom, z ktorého niečo vyplynie. Alebo nevyplynie.

Boh, ktorý je ochotný znášať obmedzenia, nám je blízky. Reálny. Pred zraniteľnosťou neuniká. Povzbudzuje nás tým, aby sme našli odvahu nadviazať kontakt s realitou, aby sme si ju neprikrášľovali, ale ani nezošklivili, neznechutili.

Pre mňa osobne to znamená podporu, aby som bola schopná vidieť samu seba aj vo svojej nemohúcnosti, zlyhaniach, strachu z toho, že veci nemám pod kontrolou. Ak samu seba vidím ako Božie dieťa, vtedy dokážem vnímať ľudí, ktorí trpia chorobou, osamelosťou, odmietaním, ponižovaním, násilím – aj tam, kde by nemuseli. Vtedy ma to vedie k tomu, aby som to utrpenie pomáhala odstraňovať.

Blahoželáme, máte dobrých priateľov!

Tento článok je normálne zamknutý, ale vy si ho môžete prečítať zadarmo vďaka tomu, že váš priateľ Kristina Križanová je predplatiteľom Denníka N a článok vám venoval. Stačí zadať váš e-mail, nebojte sa, nikdy ho nepredáme inej firme.

Alebo môžete .

Nedeľná nekázeň

Komentáre

Teraz najčítanejšie