Denník N

Bieloruský denník: Revolučne naladení Bielorusi nachádzajú IT riešenia

Jedna z užitočných aplikácií pomáha Bielorusom počas výpadku internetu zisťovať, čo sa deje v uliciach a kde sa zatýka. Foto - TASR/AP
Jedna z užitočných aplikácií pomáha Bielorusom počas výpadku internetu zisťovať, čo sa deje v uliciach a kde sa zatýka. Foto – TASR/AP

Rýchly prehľad užitočných apiek, ktoré pomáhajú Bielorusom bojovať proti Lukašenkovmu režimu.

Každú nedeľu napriek masívnym represiám a zatýkaniam protestujú Bielorusky a Bielorusi proti režimu Alexandra Lukašenka. V ten istý deň nám píše svoj Bieloruský denník Maks z Minska. Vzhľadom na vyhrotenú situáciu, v ktorej sa ocitli miestni novinári, sme sa rozhodli, že nezverejníme jeho celé meno.

Bieloruská revolúcia sa ešte neskončila, ale už dala ľuďom veľa IT riešení. Toto je prehľad tých najdôležitejších.

Zubr.in – online volebný monitorovací systém

Pred zavedením tejto služby neexistovalo jediné miesto, kde by ste mohli nájsť informácie o všetkých volebných miestnostiach v krajine. Tvorcovia projektu zhromaždili všetky údaje o stránkach: adresy, zloženia komisií, sťažnosti pozorovateľov.

K dispozícii je aj interaktívna mapa, kde si môžete nájsť svoju volebnú miestnosť.

Služba pomohla ľuďom pred voľbami zistiť, kto bude počítať ich hlasy. A hlavne sa dozvedieť o všetkých porušeniach, ktoré následne zaznamenali pozorovatelia.

Jedným z výsledkov používania tejto služby bola veľká správa s takmer 7-tisíc sťažnosťami na prácu volebných komisií.

Väčšina odvolaní (sťažností) sa týkala neprijatia akreditovaných pozorovateľov do volebných miestností (tak sa ľahšie dajú falšovať výsledky volieb).

Hlas („Golos“) – alternatívne počítanie hlasov ako nástroj priamej demokracie

Platforma Hlas je pravdepodobne najznámejší IT produkt bieloruského protestu.

Práve táto platforma pomohla identifikovať masovú manipuláciu volieb.

Ľudia nielen hlasovali online pred voľbami, ale posielali aj fotografiu svojho hlasovacieho lístka, aby potvrdili svoju voľbu.

Správa platformy Hlas a komunity *Čestní ľudia pomohla pochopiť, že voľby boli nielen zmanipulované, ale v skutočnosti sa vlastne ani neodohrali.

V mnohých volebných miestnostiach sa hlasy jednoducho nepočítali, potrebné čísla boli napísané v súlade s vopred dohodnutým výsledkom.

Na platforme Hlas sa zaregistrovalo 1,5 milióna Bielorusov (zo 6 miliónov, ktorí môžu hlasovať) a po voľbách sa tak Hlas stal nástrojom priamej demokracie.

Hlasovali sme za zrušenie majstrovstiev sveta v hokeji v Minsku, na podporu Koordinačnej rady Bieloruska a taktiež za formáty pouličných pochodov (protestov).

Digital Solidarity, INeedHelp, Rýchla vzájomná pomoc

Po masových represiách, ktoré sa začali v deň volieb 9. augusta 2020, tisíce Bielorusov potrebovali pomoc.

V prvých dňoch preto vznikli finančné fondy, pomocou ktorých ľudia z celého sveta zbierali milióny dolárov na pomoc obetiam.

Časom vznikla potreba sofistikovanejšieho nástroja než facebookových zbierok.

Príčina bola v tom, že bieloruská vláda začala blokovať účty poškodených, ktorí dostali nejakú pomoc. Aj v dôsledku štátnej propagandy dôvera v niektoré fondy začala klesať.

To viedlo k vzniku nových nástrojov solidarity a vzájomnej pomoci.

Napríklad Rýchla vzájomná pomoc je služba, pomáhajúca nadviazať priamy kontakt medzi obeťami a tými, ktorí chcú pomôcť.

Kto chce pomôcť, prevedie prostriedky priamo na bankovú kartu – takéto prevody je oveľa ťažšie podozrievať z niečoho nezákonného.

INeedHelp – sem ide každý, kto chce a môže poskytnúť poškodeným potravinovú pomoc. Jednoducho sa spojíte s obeťou a dohodnete sa na dodaní potravín pre celú rodinu na týždeň alebo dva.

Digital Solidarity je platforma, ktorá spája niekoľko fondov pomoci. Výhodou je, že sa môžete prihlásiť do darovacieho systému a pravidelne pomáhať. Aplikácia dostáva i správy z fondov o tom, kto, koľko a komu pomohol.

Pochod (Marš) – aplikácia pre pouličné akcie

Táto aplikácia bola vyvinutá špeciálne pre známe bieloruské nedele.

Slobodní Bielorusi, ktorí milujú pokojné tisícové pochody, majú problém: nelegitímna vláda rada v čase pochodov vypína internet. To komplikuje život: nemáte prehľad, kde bezpečnostné sily blokujú mesto, neviete, kde je to nebezpečné.

A ľudia, ktorí zostanú doma a pomáhajú, vás môžu informovať iba prostredníctvom telefonických hovorov.

Dobre, ale ako potom funguje aplikácia, ak nie je internet?

Toto je offline mapa, ktorá zhromažďuje informácie prostredníctvom SMS, Bluetoothu a čohokoľvek iného, ale bez pripojenia na internet. Dobrovoľníci projektu aktualizujú údaje z otvorených zdrojov.

Okrem toho každý používateľ môže posielať aktuálne informácie o nebezpečenstve počas pochodov.

Metodist.me – online sprievodca protestnými formami

Bielorusi ukázali príklad toho, akým môže byť pokojný a pretrvávajúci protest proti diktatúre.

Pokojný protest nie je len ulica a stotisícové pochody.

Existujú desiatky a stovky foriem mierumilovného boja proti diktatúre a nespravodlivosti.

Metodist.me je vyvinutý, aby pomohol konkrétnej osobe porozumieť rôznym formám protestov a vybrať si vhodnú verziu.

Pouličná aktivita, agitácia a antipropaganda, protestná tvorba, ekonomický protest, samoorganizácia, vzájomná pomoc, civilný dohľad. Je na vás, aký druh protestu si vyberiete.

Táto služba vám dokonca pomôže pohodlne vytvoriť individuálny plán odporu – na rovnakom princípe fungujú niektoré aplikácie pre fitnes, kde sa vytvára individuálny tréningový plán.

Skarga.help – na kontakt s vládnymi orgánmi

Skarga.help je služba na kontaktovanie vládnych štruktúr.

Na prvý pohľad to nemusí vyzerať ako super užitočná služba, ale nie je to tak.

Od leta 2020 Bielorusi poslali štátnym orgánom viac sťažností a odvolaní ako za celý svoj doterajší život.

Naučili sme sa zákonne obhajovať svoje práva (aspoň teda skúšame): písali sme sťažnosti ústrednej volebnej komisii o podvodoch, polícii o porušeniach vo volebných miestnostiach, prokuratúre o volebných komisiách. Zaznamenali sme tisíce porušení vo voľbách orgánmi činnými v trestnom konaní a bojovali sme proti nečinnosti poslancov.

Pomocou šablóny služba uľahčuje vygenerovanie požadovanej sťažnosti alebo jej odvolania.

Verte mi, že to uľahčuje život a pomáha sa zaobísť bez pomoci právnikov.

Ja osobne som fyzicky poslal tucet listov so žiadosťami a sťažnosťami (a ďalších 50 e-mailov). Je to nenahraditeľná služba, ak chcete prinútiť štát, aby pracoval tak, ako by mal.

Hub Peramen – zrýchlenie IT iniciatív

Peramen je platformou pre nové IT riešenia protestov. Bielorusko sa nie bez dôvodu považuje za IT krajinu.

Pribúda stále viac IT riešení, ktoré tak či inak pomáhajú protestu (a budú užitočné v novom Bielorusku).

S cieľom pomôcť spustiť takéto projekty a spojiť ľudí, ktorí chcú prísť s niečím novým, sa objavila platforma Peramen na zrýchlenie IT iniciatív.

Platforma spája ľudí, ktorí sú pripravení investovať svoj voľný čas do vytvárania niečoho nového, čo približuje Bielorusko k demokracii.

Dobrovoľníci z rôznych oblastí sa zjednocujú, aby správne skombinovali svoje kompetencie a vytvorili nové produkty.

Pochod („Marš)“, Metodist, Skarga – to sú projekty, ktoré vyšli práve z platformy Peramen.

Autori veľkých protestných projektov, ako napríklad Hlas a iné, pozorne sledujú, čo sa deje na platforme. Anonymita účastníkom pomáha, aby sa zapojili do snahy zmeniť Bielorusko bez toho, aby riskovali stratu slobody.

Rôzne iniciatívy sa prejavili pri veciach, ako je zväčšenie úlohy žien, digitalizácia a celkovo zvýšený zmysel pre zodpovednosť nielen za svoj život, ale za všetko, čo sa deje okolo.

Milióny Bielorusov sa dozvedeli o četových službách ako Telegram a Signal, zvykli si na slová chatbot či donation na Facebooku a ďalšie veci.

Všetky nové produkty budú užitočné aj v novom Bielorusku, ktoré by mohlo prísť po Lukašenkovi. Aj potom čaká Bielorusov veľa práce.

Z ruštiny preložila Diana Shvedová. Bieloruský denník vychádza s podporou SlovakAid. 

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Bielorusko a Lukašenko

Bieloruský denník

Svet

Teraz najčítanejšie