Denník N

Euroligy: Nič také ste ešte nevideli. Emotívna tlačovka zo Španielska je hitom internetu

Foto - TASR/AP
Foto – TASR/AP

Dobrý deň,

pri pohľade na finále Španielskeho pohára dokonale sedí, že futbal vám dáva vždy šancu na nápravu. Bilbao síce prehralo so svojím večným rivalom, ale už v stredu sa s ním stretne opäť. O niekoľko dní neskôr si dokonca znova zahrá finále pohára.

Nie, toto nie je preklep, ale pandemická realita.

V novom diele Eurolíg píšeme aj:

  • o nezabudnuteľnej tlačovej konferencii trénera Realu Sociedad;
  • o šokovanom Mikelovi Artetovi;
  • o cirkuse okolo Erlinga Haalanda;
  • že Škriniarov Inter už vyzerá nezastaviteľne;
  • o nepoučiteľnom Neymarovi, z ktorého sa stáva problém PSG;
  • ako sa darilo Slovákom.

V tomto sumári nájdete všetky podstatné informácie z piatich najlepších európskych líg vrátane výroku týždňa a statusu týždňa. Posielame ho aj e-mailom vo forme newslettra.


Španielsko: Tlačovka, akú ste ešte nevideli

Mnohí Španieli považujú pohárové finále za najdôležitejší zápas roka, ale to sobotňajšie bolo výnimočné aj na pomery tejto súťaže. Po zápase sa najviac hovorilo o nezabudnuteľnej tlačovej konferencii trénera Realu Sociedad a úžasnom športovom geste.

Podobné filozofie. Keď naposledy Real Sociedad vyhral trofej, väčšina jeho hráčov ešte nebola na svete. 34-ročné čakanie sa skončilo až tento víkend.

Finále Španielskeho pohára sa malo uskutočniť v apríli minulého roka, no pre pandémiu ho preložili. O vlaňajšom víťazovi sa tak rozhodlo až v sobotu.

Od začiatku sme sledovali vyrovnaný súboj. Athletic Bilbao vysoko napádalo a hralo nakopávané lopty na Muniaina, Iñakiho Williamsa a Raúla Garcíu, lenže táto taktika bola príliš predvídateľná.

Real Sociedad postupne získaval prevahu, až v druhom polčase ovládol hru. Prvá kontroverzná situácia prišla, keď si jeho hráči pýtali penaltu po ruke Iñiga Martíneza, ale rozhodca odpískal iba priamy kop.

Už o niekoľko minút neskôr však Iñigo Martínez fauloval Portua a tentoraz sa penaltovému verdiktu nevyhol. Obranca Bilbaa dostal červenú kartu, Oyarzabal premenil pokutový kop a rozhodol o víťazstve svojho tímu.

Tento triumf bol o to cennejší, že prišiel proti odvekému súperovi. Bilbao a Real Sociedad sú z Baskicka a majú podobnú filozofiu – spoliehajú sa predovšetkým na hráčov z vlastnej akadémie.

Spomedzi 22 hráčov v základnej zostave bolo až osemnásť baskických rodákov a pätnásť odchovancov jedného z týchto klubov.

Toto je pre vás. O krásne športové gesto sa po skončení zápasu postaral spomenutý Iñigo Martínez, ktorý dostal červenú kartu. Namiesto toho, aby ostal v šatni, vrátil sa na trávnik a blahoželal funkcionárom a hráčom Realu Sociedad.

Lenže ešte viac zaujala tlačová konferencia trénera Imanola Alguacila, ktorý pôsobí v Reale Sociedad prakticky celý život. Keď mal sedemnásť, stal sa súčasťou jeho akadémie a následne strávil osem rokov v jeho prvom tíme.

V roku 2011 sa vrátil ako mládežnícky kouč, aby sa pred tromi rokmi vypracoval až na pozíciu trénera áčka.

Imanol si dal dole sako

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Euroligy

Futbal

Premier League

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie