Denník N

Naplno začala behať v 50-ke. Dnes má 62 a prekonala svetový rekord, maratón zabehla za 2:52 h

Nový diel týždenného newslettra Výklus o behaní.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Dobrý deň,

keď 62-ročná japonská bežkyňa Mariko Yugetaová zabehla v januári v Osake maratón za 2 hodiny a 52 minút, začali sa jej ozývať sponzori aj médiá.

Išlo totiž o výrazné zlepšenie svetového rekordu v kategórii nad 60 rokov a zároveň o výkon, aký často nedosiahnu ani lepšie trénovaní muži v najlepších rokoch.

Keď nedávno novinárom vyrozprávala svoj životný príbeh, zostali prekvapení.

Yugetaová sa totiž behu nikdy nevenovala seriózne. Azda s výnimkou strednej a vysokej školy, kde súťažila na stredných tratiach – 800 a 1500 metrov.

Dva roky po ukončení štúdia si ako 24-ročná začínajúca učiteľka vyskúšala svoj prvý maratón. Zabehla ho za 3 hodiny a 9 minút a predsavzala si, že nabudúce musí trojhodinovú hranicu pokoriť.

Vtedy ešte netušila, že keď sa jej to raz podarí, bude mať o 34 rokov viac a jej štyri deti budú už dávno dospelé.

Zaujímavé sú aj jej spomienky na olympiádu 1984 v Los Angeles. Počas maratónu obdivovala domácu víťazku Joanu Benoitovú, ktorá sa stala jej vzorom. O 35 rokov neskôr pripravila Američanku o svetové prvenstvo a jej veteránsky výkon prekonala o 10 minút.

V rozhovore hovorí, že výkonnostný vzostup prišiel v 50-ke, keď aj jej najmladší syn odišiel na strednú školu a ona zrazu mala viac času na tréning.

V máji bude mať 63, týždenne odbehne aj 180 kilometrov.

Výklus je pravidelný týždenný newsletter o behu, vychádza každý utorok. Posielame ho aj e-mailom, vypočuť si ho môžete aj ako podcast na kanáli Šport Denník N vo svojej podcastovej aplikácii.


„Keď som mala 60 rokov, mohla som už odísť do dôchodku. Zároveň som však mohla pokračovať v práci na plný úväzok alebo si zvoliť polovičný úväzok,“ spomína Mariko Yugetaová na dilemu, ktorú riešila pred troma rokmi.

Napokon sa rozhodla

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Behanie

Iné podcasty Denníka N

Športové podcasty Denníka N

Výklus

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie