Denník N

Som slovenská lyžiarka Petra Hromcová a porozprávam vám, aké je to lyžovať v ére Petry Vlhovej

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Je to jedinečný pocit.

Stojím na štarte, podo mnou strmý svah. Počujem odpočítavanie a neznámy hlas v mikrofóne, ktorý niekde na úpätí pri cieli hlási moje meno. Kdesi v diaľke sa ozvú rapkáče a dolieha ku mne hluk, ktorý stúpa hore zjazdovkou. Povzbudzujú ma!

Hreje ma to, no som aj nervózna. Čo ak vypadnem? Čo ak ma zradia lyže?

Všade okolo je ruch. Aj v hlave mi takmer nekontrolovane víria myšlienky.

Zároveň cítim, ako vo mne rastie radosť a odhodlanie. V mysli si neustále prehrávam brány a predstavujem si trať, po ktorej sa už o niekoľko sekúnd spustím. Poznám ju naspamäť. Pri prehliadke sa vždy sústredím na všetky detaily. Je to moja silná stránka. To ma upokojí.

Bežia posledné sekundy. Všetko okolo mňa sa zrazu ustáli, ako keby som sa ocitla v spomalenom zábere. Nervozita opadne a jediné, čo cítim, je nadšenie, že už o chvíľu vyrazím na trať. Už nevnímam nič, cítim iba sneh pod lyžami.

Ešte jeden nádych. Posledný pohľad na svah predo mnou. Potom zatvorím oči.

Uvedomím si, že pre tento moment driem, trénujem a odriekam si každý deň. V tomto momente sa odzrkadľujú nespočetné hodiny cestovania, často prespaté na zadnom sedadle auta. Pre túto krátku chvíľu už roky bojujem so zranením, pri ktorom som neraz zatínala zuby.

Ale som stále tu, hoci ma takmer nikto nepozná.

Úspechy neprichádzajú ľahko, aj keď som športu obetovala skoro všetok čas, energiu aj peniaze. Čo by som však pre lyžovanie nespravila?

Zapriem sa do palíc a odrazím sa.

Petra Hromcová

Mám 22 rokov a som pretekárka v alpskom lyžovaní. V žiackych a juniorských kategóriách som bola najlepšou slovenskou lyžiarkou vo svojom ročníku. Slovensko som reprezentovala na svetových šampionátoch v Åre a v Cortine d’Ampezzo. Tento rok som na domácej zjazdovke v Jasnej prvýkrát štartovala vo Svetovom pohári. Popri športe dokončujem bakalárske štúdium výživového poradenstva a športovej diagnostiky na Vysokej škole telesnej výchovy a športu Palestra v Prahe.

Éra Vlhovej

Lyžujem s vedomím toho, že máme na Slovensku Petru Vlhovú, čerstvú víťazku veľkého krištáľového glóbusu a najlepšiu lyžiarku na svete. Je úžasné, čo dokázala a ako zviditeľnila Slovensko.

To, že ja a ostatné slovenské lyžiarky pretekáme v ére Vlhovej, je realita. Na svahu ma to však nijako neovplyvňuje.

Peťa si svoj úspech zaslúži. V žiackej kategórii sme sa stretávali na rozličných pretekoch počas jedného roka. Peťa je však o tri roky staršia, pretekala v inej vekovej kategórii a v priamom súboji sme sa nestretli.

Občas sme spolu trénovali a hneď na mňa zapôsobilo, o koľko

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Lyžovanie

Petra Vlhová

Športovci píšu

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie