Denník N

Prečo Žilinka zastavil stíhanie advokátky v kauze Fatima: svedok je nedôveryhodný

Annu Žedényiovú chcel vyšetrovateľ aj prokurátor vo väzbe. Foto - TASR
Annu Žedényiovú chcel vyšetrovateľ aj prokurátor vo väzbe. Foto – TASR

Advokátka Žedényiová podľa generálnej prokuratúry nemusela vedieť, že je bábkou Moniky Jankovskej, a advokácia sa nemá zamieňať s marením spravodlivosti

Keď Denník N v marci 2018 prvýkrát zverejnil video, na ktorom trestne stíhaný Michal Vida rozpráva, že štátna tajomníčka Monika Jankovská zo Smeru bola ako sudkyňa skorumpovaná, bolo to už príslušným orgánom známe.

Vyšetrovanie viazlo, pretože špeciálnym prokurátorom bol Dušan Kováčik a policajným prezidentom Tibor Gašpar. Išlo o úplatok, ktorý mala Jankovská prijať ešte ako sudkyňa v Trenčíne, aby pomohla Čongrádyovcom ovládnuť bar Fatima.

Vzhľadom na to, že video zverejnili médiá, začalo sa nové vyšetrovanie, ktoré chcela mať Jankovská pod kontrolou.

Vida bol ochotný na objednávku Jankovskej vypovedať, že vo videu klamal. Jankovská to aj začiatkom mája konzultovala s Marianom Kočnerom.

Threema

„Može byť taketo vyjadrenie Vidu?“ opýtala sa Jankovská Kočnera v Threeme a potom mu poslala, čo Vida povie do médií aj polícii:

„Nikdy som do Markízy neposielal žiadne vyjadrenie, vypovedal som na polícii, ako ma Janiček donutil nahrať video proti Jankovskej. Nič tam nie je pravda. Vydieral ma Janiček. Mrzi ma to a ospravedlňujem sa Jankovskej. Bojim sa Janička. On aj jeho sestra ma stále kontaktujú.“

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie