Denník N

Vo Vancouveri sa šíri brazílska mutácia, majú ju aj hokejisti. Čo vieme o kmeni P1, ktorý nivočí Brazíliu

V stredu z tímu Vancouver Canucks trénoval len brankár Thatcher Demko. Foto - TASR/AP
V stredu z tímu Vancouver Canucks trénoval len brankár Thatcher Demko. Foto – TASR/AP

V Európe sa zatiaľ brazílsky ani juhoafrický kmeň nerozšíril, štáty majú čo robiť aj s britským.

Prípady variantu P1 (brazílskeho) koronavírusu SARs-CoV-2 sa dosiaľ darilo držať viac-menej len v Latinskej Amerike. Práve on je hlavným zodpovedným za rapídny nárast úmrtí v súvislosti s covidom v Brazílii v posledných týždňoch.

V Európe zatiaľ zistili najmä importované prípady tohto kmeňa. V Taliansku a Belgicku sa objavil najčastejšie, bol v troch percentách skúmaných vzoriek. Na Slovensku sme ho ešte nenašli.

Teraz sa zdá, že variant P1, v niečom ešte nebezpečnejší ako britský kmeň, sa rozšíril v Kanade – vo Vancouveri a okolí. V provincii Britská Kolumbia ho zistili vo vyše 700 prípadoch, vo štvrtok to pritom bola len polovica. Podľa odborníkov momentálne môže tvoriť 20 percent vzoriek.

Šíril sa okrem iného aj v lyžiarskom stredisku Whistler, známom z olympiády v roku 2010, kde doteraz boli otvorené zjazdovky aj s barmi či reštauráciami, aj keď s istými obmedzeniami. Teraz strediská zatvorili. Celkovo je situácia v provincii lepšia ako na Slovensku.

Podiel skúmaných vzoriek P1. Brazília (modrá), Taliansko (červená), Belgicko (modrá). Zdroj – covariants.org 

Celkový počet zistených prípadov P1 a skúmaných vzoriek od objavenia variantu. Zdroj – cov-lineages.org

Čo vieme o P1?

P1 je ešte nebezpečnejší variant ako B117 (britský), ktorý je momentálne rozšírený takmer v celej Európe a je jedným z dôvodov, prečo mnohé štáty hlásia tretiu vlnu epidémie. Hoci sa o ňom stále veľa nevie, je možné, že je ešte

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Šport a pohyb, Svet

    Teraz najčítanejšie