Denník N

Ako sa zrodil svetový výrobca klobúkov

Dámsky klobúk TONAK, produktová fotografia Evžena Somossyho, 60. roky 20. storočia, zo zbierky SMD
Dámsky klobúk TONAK, produktová fotografia Evžena Somossyho, 60. roky 20. storočia, zo zbierky SMD

Klobúky z TONAK-u nosili koncom 60. rokov aj v USA, Austrálii či v Iráne.

V druhej polovici 18. storočia v európskych manufaktúrach došlo k nárastu výroby, keď sa ručná výroba nahrádzala strojovou. Do prevádzky textilného priemyslu vstúpili parné stroje, dôležitú úlohu zohrával aj rozvoj ciest a železničnej dopravy. Keď sa rodina Hückelovcov, klobučníckych majstrov, presťahovala z bavorského Würzburgu na Moravu, nikto netušil, že to bude hrať takú významnú rolu v rozvoji klobučníckeho priemyslu v regióne na minimálne ďalších dvesto rokov. Rok 1799 sa objavuje v logu značky TONAK a táto firma patrí k ikonám československého a dnes českého klobučníckeho priemyslu a je stále vyhľadávaná aj na medzinárodnom trhu.

Od klobučníckej dielne k továrenskej výrobe

Nový Jičín patril koncom 18. storočia k dôležitým centrám súkenníckej výroby v habsburskej monarchii. Johan Nepomuk Hückel sa z rodného Fulneku vybral do Nového Jičína a bol tu v roku 1799 prijatý do klobučníckeho cechu. Vlastnú dielňu si založil v roku 1805 a rýchlo si získal vplyv. Po učňovskom vandri po Európe prišiel do mesta aj jeho brat Augustin Thomas Hückel. Obaja bratia sa orientovali najmä na výrobu pánskych klobúkov. Dielne bratov Hückelovcov spája v roku 1848 Augustov syn Jan, ktorý zariadil veľkú manufaktúrnu výrobu. Tri z jeho deviatich detí pokračovali v klobučníckej výrobe, pomohli obnoviť výrobu doplnenú o nové technologické zariadenia a silnejší parný stroj, vďaka čomu sa podnik v roku 1865 stal prvým továrenským závodom na výrobu klobúkov vo vtedajšom Rakúsku.

Dovtedy využívané priestory však pre výrobu prestali stačiť, a tak o dva roky kúpili pozemok za mestom, na ktorom sa začala výstavba novej továrne. Továreň niesla meno J. Hückel a synovia a v čase založenia mala takmer 300 robotníkov, pričom dokázali zabezpečiť prakticky všetky fázy výroby. V roku 1875 továreň fungovala na ploche 12-tisíc m2. Závod bol v roku 1877 ocenený cisárom

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Múzeum dizajnu

Kultúra

Teraz najčítanejšie