Denník N

Satelity ukazujú úbytok lesov, ministerstvo však hovorí opak, lebo lesy vidí v štatistikách

Holina v Nízkych Tatrách, ilustračná foto. Foto – Ľubomír Mäkký
Holina v Nízkych Tatrách, ilustračná foto. Foto – Ľubomír Mäkký

Rozloha holín na Slovensku sa podľa oficiálnych údajov zvyšuje. Vyťažená plocha však stále ostáva lesným pozemkom a lesníci s ňou rátajú v údajoch o lesnatosti krajiny.

Keď sa koncom marca oslavoval Medzinárodný deň lesov, ministerstvo pôdohospodárstva sa pochválilo, že výmera lesov na Slovensku z roka na rok rastie a že „Slovensko ide okolitému svetu príkladom“.

To je však v kontraste s tým, čo ukazuje pohľad na krajinu zo satelitu. Medzinárodná platforma Global Forest Watch, ktorá publikuje aj satelitné snímky lesnatosti krajín, spočítala, že na Slovensku ubudlo od roku 2000 vyše deväť percent lesa.

Na rozporuplné závery o stave lesnatosti v minulosti upozornili aj štátni analytici z Inštitútu environmentálnej politiky pri ministerstva životného prostredia.

Les len na papieri

Ministerstvo pôdohospodárstva opiera svoje štatistiky o správu Stav európskych lesov 2020, zverejnenú v decembri 2020.

„Výmera lesných porastov Slovenska je 1,95 milióna hektárov. Pred sto rokmi bola pritom lesnatosť Slovenska iba 31 percent. Dnes je to až 41 percent územia Slovenska, čo je výrazne viac ako podiel výmery lesov v Európe. V krajinách s vysokou lesnatosťou, ako napríklad Slovenská republika, Fínsko, Slovinsko či Rakúsko, už nie je veľa priestoru na zvyšovanie plochy lesov, preto je mimoriadne pozitívnou správou, že výmera lesných porastov sa zvyšuje, resp. je dlhodobo stabilizovaná aj na týchto územiach,” uvádza ministerstvo pôdohospodárstva.

Europoslanec Michal Wiezik však upozornil, že správa o lesnatosti v podstate len sumarizuje rozlohu pozemkov, ktoré sú v konkrétnych krajinách vedené ako lesné. „Výmera lesnatosti klesnúť ani nemôže, jedine ak by sa na danej ploche išlo napríklad niečo stavať a celá sa vybetónovala. Potom by oficiálne prišlo k odlesneniu. Inak sa nič nezmení, ak aj z lesného pozemku vyrúbete všetok les.“

Zo satelitných snímok na stránke Global Forest Watch vyplýva, že od roku 2001 do roku 2020 na Slovensku ubudlo

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Lesy SR

Ochrana prírody

Slovensko

Teraz najčítanejšie