Denník N

Európa má proti Číne lepšiu páku ako sankcie – investičnú dohodu

Európska únia a Čína schválili nedávno investičnú dohodu. Na obrazovke hore zľava čínsky prezident Si Ťin-pching, predseda Európskej rady Charles Michel, nemecká kancelárka Angela Merkelová, francúzsky prezident Emmanuel Macron a predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová počas videokonferencie EÚ - Čína 30. decembra 2020 v Bruseli. Foto - TASR/AP
Európska únia a Čína schválili nedávno investičnú dohodu. Na obrazovke hore zľava čínsky prezident Si Ťin-pching, predseda Európskej rady Charles Michel, nemecká kancelárka Angela Merkelová, francúzsky prezident Emmanuel Macron a predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová počas videokonferencie EÚ – Čína 30. decembra 2020 v Bruseli. Foto – TASR/AP

S postupujúcim napätím a s tým, ako USA hľadajú spojencov v súperení s Čínou, by mala EÚ prehodnotiť svoju investičnú dohodu s Pekingom.

Autor je komentátor Bloomberg Opinion

Geopolitická patová situácia medzi Západom a Čínou čoraz viac pripomína ritualizované správanie. Američania a Európania sa vyhrážajú Číňanom za porušovanie ľudských práv v Sin-ťiangu, za koniec demokracie v Hongkongu, za ohrozovanie mieru v Taiwanskom prielive a tak ďalej. Číňania na odvetu hovoria Západu, aby sa staral o svoje vlastné veci a prestal byť pokrytecký.

A pokračuje to ďalej. Kedykoľvek sa čínski diplomati cítia ignorovaní, správajú sa ako „vlčí bojovníci“, teda ako niekto, koho podľa nich prezident Si Ťin-pching v diplomacii chce. Tento výraz pochádza z dvoch akčných filmov o čínskych drsniakoch, ktorí kopú do zlovestných západných zadkov. Pekinský odkaz znie: Už sa s nami nemôžete zahrávať.

Nôž pod krkom dohody

Typickým príkladom sú vzájomné sankcie, ktoré na seba a svojich predstaviteľov tento mesiac obe strany uvalili. V rámci úvodnej západnej salvy sa Európska únia zamerala na štyroch čínskych jednotlivcov a jeden subjekt, ktorých potrestala zákazom cestovania a ďalšími obmedzeniami. Američania, Kanaďania a Briti zaviedli podobné opatrenia. Číňania bez mihnutia oka vystrelili svoje vlastné bezočivé sankcie a zasiahli niekoľko think tankov, akademikov a dokonca aj členov Európskeho parlamentu.

Cieľom Číňanov v takýchto zápasoch je ukázať, že sú vždy pripravení na eskaláciu – rýchlejšiu a zúrivejšiu, než akú predvádza Západ. Severoameričania a Európania však vedia, že sankcie nie sú ničím iným než symbolickým gestom, ktoré je však stále lepšie ako žiadne gesto.

Európska únia však môže proti Číne uplatniť ešte jednu páku: Komplexnú dohodu o investovaní (CAI), ktorú uzavreli tieto dve mocnosti pred pár mesiacmi. Túto dohodu, o ktorej sa rokovalo v decembri, ešte musí ratifikovať Európsky parlament, na ktorý Čína uvalila sankcie. Namiesto toho by mal Európsky parlament túto dohodu brať ako rukojemníka.

Na svätého Dindy

Vždy som bol proti CAI. Mal som pocit, že nemecká kancelárka Angela Merkelová, ktorá sa po rokoch pozastavených rokovaní zasadila celou svojou váhou za dohodu, skutočne odvrhla Joea Bidena, práve vo chvíli, keď sa pripravoval prevziať úrad prezidenta a keď sa chystal obnoviť spojenectvo Západu, v neposlednom rade aj preto, aby spolu stál proti Číne. Nijako neocenil, že práve v tom čase sa Európania rozhodli uzavrieť dohodu s Čínou.

Stála by CAI za ratifikáciu čisto na základe jej obchodnej logiky?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Čína a Taiwan

Olaf Scholz

Komentáre

Teraz najčítanejšie