Denník N

Začína sa to sledovaním porna, pokračuje nenávisťou k ženám. V ohrození sú aj tínedžeri

Ilustračné foto - TASR
Ilustračné foto – TASR

Na internete pôsobia mizogýnne skupiny, ktoré navádzajú aj mladých chlapcov, aby za svoje problémy vinili ženy.

Ak by ste sa rodičov pubertálnych chlapcov opýtali, v čom vidia najväčšie nebezpečenstvo online priestoru, asi by povedali, že v agresívnych počítačových hrách a porne, ktoré im ponúka nie veľmi realistický obraz sexuálnych vzťahov medzi ľuďmi. To napokon ukazujú aj prieskumy i skúsenosti odborníkov z praxe.

Tí však upozorňujú na narastajúci a stále sofistikovanejší fenomén online oslovovania školákov, ale aj mladíkov okolo dvadsiatky mizogýnnymi, protiženskými nenávistnými skupinami s často extrémistickou ideológiou.

Britská spisovateľka a publicistka Laura Batesová, zakladateľka projektu Everyday Sexism (Každodenný sexizmus), hovorí, že tieto skupiny pracujú rovnako ako všetky extrémistické zoskupenia. Vedia vypichnúť neistotu dospievajúcich a mladých mužov, tváriť sa, že im ide o riešenie ich problémov a postupne ich čoraz viac zamotávať do svojich sietí.

Tak ako napríklad náboženskí extrémisti za príčinu nespravodlivosti či nerovnosti označujú sekulárne vlády, odklon od tradícií alebo viery, mizogýnne hnutia vinia ženy. A kým náboženský extrémizmus vyzýva na akcie proti neveriacim, tieto hnutia vyzývajú na ubližovanie ženám.

„V online nenávistných skupinách sú ženy opisované ako zlo, proti ktorému sa muži musia postaviť a rozdrviť ho. Ženy by mali byť znásilňované, nútené do sexuálneho otroctva a potom zabíjané,“ opisuje Batesová.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie