Denník N

H&M môže čeliť čínskym komunistom, ale aj západným spotrebiteľom

Proti vykorisťovaniu Ujgurov sa protestuje aj v Turecku. Foto: TASR/AP
Proti vykorisťovaniu Ujgurov sa protestuje aj v Turecku. Foto: TASR/AP

Prečo je také ťažké vyhnúť sa produktom dnešného stalinizmu, rasistického, technickodystopického a imperialistického režimu, ktorý v súčasnosti riadi Čínu?

Autor je britský novinár a spisovateľ

Stalinov Sovietsky zväz kázal doma komunizmus, ale v zahraničí praktizoval kapitalizmus. Predával ukradnuté umelecké diela, drevo či obilie do západných krajín, ktoré väčšinou zatvárali oči pred skutočnosťou, že tento výnosný obchod páchol po kriminálnom správaní a klamstvách a bol zaplatený krvou a slzami obetí komunizmu.

Dilema odevných značiek

Komunistická strana Číny sa naďalej hlási k leninizmu ako k účinnej doktríne svojej politickej organizácie, ale medzitým odhodila nerealizovateľné myšlienky marxistickej ekonómie. Namiesto toho praktizuje kapitalizmus doma i v zahraničí.

A rovnako ako v tridsiatych rokoch dvadsiateho storočia Sovietskemu zväzu aj dnešnej Číne pomáhajú cudzinci. Pätina svetovej produkcie bavlny pochádza zo západného regiónu, ktorý Čína nazýva Sin-ťiang („Nová hranica“). Je to okupovaná vlasť Ujgurov a ďalších moslimských a turkických menšín. Títo ľudia sú dnes uväznení v genocídnom systéme nútenej práce a kontroly myslenia, ktorý by urobil dojem aj na architektov sovietskeho gulagu.

Výsledkom toho je, že najznámejšie svetové odevné značky – Adidas, Burberry, H&M či Nike – čelia dileme. Mali by upokojiť čoraz kritickejší západný názor vyčistením svojich dodávateľských reťazcov, aby sa vyhli používaniu akýchkoľvek bavlnených vlákien znečistených týmto systémom? Alebo by si mali zachovať prístup na najväčší svetový trh a zmieriť sa s čínskou komunistickou stranou?

Dnes je to iné?

Väčšina čitateľov bude mať problém, aby to vôbec videla ako dilemu. Málokto by v dnešnej dobe súhlasil s tým, že je správne dodávať stalinskému Sovietskemu zväzu tvrdú menu výmenou za tovar vyrobený ľuďmi – kňazmi, disidentmi, kulakmi a príslušníkmi etnických menšín – upracovanými na smrť v otrockých táboroch. Prečo je také ťažké vyhnúť sa produktom dnešného stalinizmu, rasistického, technickodystopického a imperialistického režimu, ktorý v súčasnosti riadi Čínu?

Jednou z odpovedí je,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Čína a Taiwan

Komentáre

Teraz najčítanejšie